Anna frÄn StrÀngnÀs tar striden för bÀttre sjukhusmat

Anna Lindelöw Mannheimers man lÄg dödssjuk i cancer och hade diabetes medan sjukvÄrden serverade honom en nedbrytande kost. Nu har hon blÄst igÄng ett uppror mot dÄlig sjukhusmat.

Anna Lindelöw Mannheimer förlorade sin make Gabriel i början av förra Äret dÄ han avled i cancer. Under vÄrdperioden förfasades hon över den undermÄliga sjukhusmaten och okunskapen nÀr maken, som var diabetiker, fick alltför sockerrik och onyttig föda av sjukvÄrden.

Anna Lindelöw Mannheimer förlorade sin make Gabriel i början av förra Äret dÄ han avled i cancer. Under vÄrdperioden förfasades hon över den undermÄliga sjukhusmaten och okunskapen nÀr maken, som var diabetiker, fick alltför sockerrik och onyttig föda av sjukvÄrden.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-02-16 21:44

”Idag Ă€r det ett Ă„r sedan jag höll mitt livs kĂ€rlek i handen dĂ„ hans hjĂ€rta stannade.”

De hjÀrtknipande orden inleder Anna Lindelöw Mannheimers blogginlÀgg frÄn den 11 januari i Är.

SÄ inleder hon ocksÄ det upprop som pÄ twitter- och instagramsprÄk heter #sjukmat som nu dundrar pÄ över hela landet dÀr hittills runt 6 500 personer har gjort tummen upp i sociala medier.

Det var i januari 2017 som Anna Lindelöw Mannheimers man Gabriel avled pÄ Huddinge sjukhus. Han led av akut myeloisk leukemi, AML. En explosionsartad form av cancer som kan drabba vem som helst, oavsett levnadsvanor.

FrÄn den ena veckan till den andra kan man vara död. Och det hÀnde Gabriel.

Under sjukhustiden förfasades Anna Lindelöw Mannheimer över den mat som landstinget serverade hennes dödssjuke, trots att han var diabetiker.

Maten dröp av socker och snabba kolhydrater. Han serverades blodsockerchockande konserverade frukthalvor och saftsoppor pÄ tetra, sönderkokade helfabrikat, vitt rostbröd och vetelÀngder.

– Jag blev mest förbluffad av att okunskapen Ă€r sĂ„ pass stor, sĂ€ger hon. Det finns mĂ„nga nya studier som visar att vĂ„ra sjukdomar Ă€r relaterade till vad vi Ă€ter. Men pĂ„ sjukhus pratar ingen om det och det serveras mat som inte Ă€r bra i förhĂ„llande till de diagnoser en patient har, sĂ€ger Anna Lindelöw Mannheimer.

Hon kommer ursprungligen frÄn StrÀngnÀs, bor numera i Stockholm, och hennes stora intresse för mat började nÀr hon trÀffade sin man och skulle laga mat som gjorde att han inte behövde ta extra insulin.

Sedan nĂ„gra Ă„r arbetar hon Ă€ven för företaget Food Pharmacy, frĂ„n början en blogg, och hon har prisats för att ha designat tvĂ„ bĂ€stsĂ€ljande faktaböcker med just titeln ”Food Pharmacy” skrivna av Lina Nertby Aurell och Mia Clase.

– Vi skriver om kost som gör att vi mĂ„r bra och hĂ„ller oss friska. Grunden Ă€r att vi alla har erfarenhet av att förlorat nĂ€rstĂ„ende personer i cancer. VĂ„r mission Ă€r att försöka pĂ„verka hur vi ska leva för att inte drabbas av de hĂ€r fruktansvĂ€rda livsstilssjukdomarna.

Med det pÄgÄende uppropet vill Anna Lindelöw Mannheimer dra igÄng en debatt om sjukvÄrdens mat.

Hon tycker att sjukvÄrden borde bli nÀringsjÀgare och jaga ut raffinerat socker och tomma kolhydrater frÄn sjukhussalarna och i stÀllet servera en kost med mer fibrer, antioxidanter och vitaminer.

– Det jag vill Ă€r ju att man ska kunna reglera det hĂ€r centralt nĂ€r man gör upphandlingar med riktlinjer för hur man ska formulera krav pĂ„ nĂ€ring i maten.

Nu hoppas hon att uppropet ska sprida ringar pÄ vattnet och bidra till att Àven skolmatsalar, Àldreboenden och andra vÄrdinrÀttningar ska ge nÀringsriktig mat till de som Àter dÀr.

Uppropet #sjukmat

Hemsida: sjukmat.se

Instagram och Twitter: #sjukmat

Facebook: facebook.com/sjukmat/

NÀr uppropet har fÄtt 10.000 gillamarkeringar pÄ Facebook ska det lÀmnas till regeringen. Food Pharmacy har ocksÄ kontaktat alla politiska partier inför valÄret.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!