Protester i Khartoum på årsdagen för avtalet

Den 17 augusti 2019 enades militären och proteströrelsen om att dela på makten i Sudan. På årsdagen av avtalet fylldes huvudstaden Khartum av demonstranter som krävde högre tempo i reformarbetet.

Protester i Sudan på årsdagen av avtalet som delade makten mellan militären och den civila proteströrelsen.

Protester i Sudan på årsdagen av avtalet som delade makten mellan militären och den civila proteströrelsen.

Foto: Marwan Ali/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-08-17 22:40

Tusentals människor samlades utanför regeringskvarteren i Khartum med krav på att skynda på de politiska reformerna. Bildäck sattes i brand samtidigt som säkerhetsstyrkor använde tårgas för att skingra demonstranterna.

Den 17 augusti markerar att ett år gått sedan Sudan slog in på vägen mot en övergång till civilt styre, då militären och den civila proteströrelsen enades om att dela på makten under en övergångsperiod innan demokratiska val ska hållas.

Innan överenskommelsen hade militären styrt landet sedan den 11 april, då den mångårige diktatorn Omar al-Bashir tvingades bort efter massiva protester.

Regeringen har lovat att verka för reformer men många av de sudaneser som protesterar vill se snabbare och mer omfattande förändringar i landet. Demonstranterna krävde att få träffa premiärminister Abdalla Hamdok men fick inte gehör för sitt krav och skingrades av säkerhetsstyrkorna.

I ett uttalande under måndagen vädjade Hamdok om folkets stöd för reformerna.

"Statsapparaten behöver byggas upp på nytt, arvet från den tidigare regimen måste monteras ned och myndigheterna måste moderniseras och utvecklas så att de blir effektiva och opartiska i relation till medborgarna", säger premiärministern.

Den tidigare FN-diplomaten Hamdok har initierat fredssamtal med rebellerna i Darfur och andra konfliktfyllda regioner, vilket varit ett av de viktigaste kraven från proteströrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!