Pingstpastor Fredrik Olsson såg en klar skillnad i Crovu nu, jämfört med när han reste dit första gången.
– Det var mer städat runt husen nu och fler barn gick i skolan. Och borgmästaren, socialsekreterare, rektorn och pastorn i byn är enstämmiga i att det har skett en attitydförändring. De som har kommit hit till Strängnäs har inte bara fått med sig pengar hem utan också andra värderingar och en bättre självkänsla. Det betyder att det vi gör i Strängnäs är helt avgörande för en förändring i Crovu, säger han.
19-åriga Strängnäsbon Astrid Carling var med på Pingstkyrkans förra resa till Crovu. Då, i april, blev hon chockad över det hon såg.
– Nu har jag en tvåmånadersvistelse i Moldavien i bagaget. På något sätt har jag blivit lite mer van vid att se denna typ av fattigdom; dåliga hus, dålig hygien, människor utan sysselsättning. Nu är intrycket mer att Crovu är en av många fattiga byar, säger hon.
Birgitta Rubensson och Lars Johansson reste till Crovu på Svenska kyrkans uppdrag. Båda har tidigare erfarenhet av internationellt biståndsarbete – och båda har en positiv bild av Crovu med sig hem.
– Det var inte samma totala mörker och hopplöshet som jag hade föreställt mig. De bor i ett modernt samhälle med el och vatten. De bor i riktiga hus, inte hyddor. Många har föreställningen att de bor väldigt dåligt. Det tycker inte jag, däremot så bor många väldigt trångt, säger Lars Johansson.
– Det var hoppingivande att se att de bygger nya hus och skapar nya hem. En del har fått tomter för att bygga helt nytt och andra håller på och bygger ut sina gamla hus, säger Birgitta Rubenson.
Anna Löfving och Solveig Lundqvist är engagerade i att förmedla jobbuppdrag till romer i Mariefred. Båda hoppas på det sociala företag som Hjärta till hjärta arbetar för att starta upp i Crovu, i samarbete med en rumänsk stiftelse.
– Vi vill att i alla fall en förälder ska kunna stanna hemma i Crovu tillsammans med barnen. De behövs där för att se till barnen, säger Solveig Lundqvist och får medhåll från Anna Löfving:
– Alla barn behöver sin mamma och pappa. Och föräldrarna behöver vara nära sina barn och sina gamla släktingar som är sjuka och behöver hjälp.
Kan fler uppmuntras att resa från Crovu om de får jobb i exempelvis Mariefred, tror du?
– Man kan självklart tänka att man ska låta bli att göra något här i Sverige och hoppas att de stannar hemma, men jag tror inte att de kommer att göra det. Det är upp till dem själva att bestämma om de ska resa iväg för att jobba eller till och med tigga för att få det bättre. Jag har försökt att göra det bästa möjliga för de som är i Mariefred, säger Anna Löfving.
Efter hemkomsten har Fredrik Olsson haft kontakt med borgmästaren på nytt. Hjärta till hjärta och den rumänska stiftelsen ska nu ha fått grönt ljus att använda en tom lokal i en by i närheten av Crovu. Med den som postadress ska en hantverksproduktion kunna komma igång, för att ett antal romer ska kunna tjäna pengar på hemmaplan.
– Jag tror inte att det ena utesluter det andra. Långsiktigt är det absolut viktigast att de får en möjlighet att överleva hemma. Kortsiktigt är det otroligt vikigt hur vi bemöter människor som kommer hit och vill jobba, säger Fredrik Olsson.