I april 2015 planerade en man från Eskilstuna att åka tåg till Strängnäs. Han klev på tåget redan i riktning mot Arboga, där tåget vänder, men när en tågvärd bad att få se hans biljett blev han hotfull och tvingades kliva av.
Tåget vände i Arboga och stannade sedan igen i Eskilstuna. Tågvärden stod då utanför, när hen plötsligt fick åtminstone ett knytnävsslag i rygg eller mage. Värden berättar hur hen halvlåg på sidan och tänkte "nu dör jag".
Värden såg att attacken kom från den man som tvingats av tåget. Vittnen skrek åt honom och han flydde, men greps snart av polis.
Tågvärden blev på grund av smärtor sjukskriven i en månad och fick också posttraumatiskt stressyndrom.
En månad senare klev den brottsmisstänkta men frisläppta mannen in i ett privat stall i Strängnäs kommun, där en kvinna pysslade med ett par hästar. Mannen bad att få klappa och rida på dem, men kvinnan sa nej.
Hon bad honom lämna stallet men han vägrade och hävdade att han hade lika mycket rätt till hästarna som kvinnan. Hon blev skärrad och ringde sin make som snabbt kom till stallet.
Inkräktaren fortsatte argumentera. Maken tog då upp sin mobiltelefon för att fota mannen, som ska ha blivit "skogstokig", försökte ta mobilen och gav maken flera knytnävsslag i ansiktet.
Ett vittne larmade polisen som kom och grep mannen. Allt enligt domstolen.
Maken fick flera frakturer i ansiktet, svullnader och ett sår vid ögat. Han fick söka vård hos läkare och tandläkare och var inte symptomfri förrän efter ett år.
En vecka senare såg en kontrollant i en butik i Strängnäs kommun en man – den brottsmisstänkta – stjäla en läsk. Han stoppades och blev då mycket arg. Mannen försökte ta tag i kontrollanten och slog hen på, eller tog tag om, halsen. Den anställda var efteråt så rädd och omskakad att hen sa upp sig.
Först den 29 maj, fyra år efter händelserna, föll domen i Eskilstuna tingsrätt. Enligt domstolen har mannen medvetet hållit sig undan en prövning, bland annat genom att resa utomlands.
Mannen har medgett att han var inblandad i händelserna, men genomgående nekat till att ha använt våld. Rätten anser dock att bevisningen är övertygande, i form av vittnen, foton och övervakningsfilm.
En rättspsykiatrisk undersökning visar att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. Domstolen anser ändå att han var medveten om sitt handlande och dömer honom för misshandel och två fall av våld mot tjänsteman. Påföljden blir dock inte fängelse, utan rättspsykiatrisk vård. Han ska också betala skadestånd på totalt drygt 15 000 kronor till den drabbade privatpersonen och tågvärden.
Mannen är tidigare dömd för bland annat tre hot mot tjänsteman och två olaga hot.