Snart faller domen för misstänkt regalietjuv

5,5 års fängelse, ett frikännande eller någonstans däremellan? Avgörandet ligger hos Attunda tingsrätt, sedan rättegången mot den misstänkta regalietjuven från Åkersberga avslutats.

Utredningen av regaliestölden har varit nationellt högprioriterad och samordnats av främst Filippo Bassini, gruppchef för polisens artsskydd- och kulturarvsbrottsgrupp samt kammaråklagarna Isabelle Bjursten och Reena Devgun, båda från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Utredningen av regaliestölden har varit nationellt högprioriterad och samordnats av främst Filippo Bassini, gruppchef för polisens artsskydd- och kulturarvsbrottsgrupp samt kammaråklagarna Isabelle Bjursten och Reena Devgun, båda från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Strängnäs/Attunda2019-06-04 14:12

Efter tre dagars förhandlingar avslutades i måndags rättegången mot den 26-åring som åtalas för i första hand grov stöld och försök till grov stöld, efter kuppen mot domkyrkan den 31 juli i fjol – brott han nekar till.

Hans vän, den 22-åring som dömts till 4,5 års fängelse för stölden, sa under rättegången att 26-åringen inte var hans medbrottsling.

Kammaråklagare Isabelle Bjursten summerade sin slutplädering med ett yrkande på 5,5 års fängelse.

– Det är ett långt straff för en grov stöld. Sammanfattningsvis kan man säga att alla de omständigheter som gör brottet grovt påverkar straffvärdet, men framför allt regaliernas värde.

Hon konstaterar att en normal grund för att bedöma en stöld som grov är om värdet överstiger fem prisbasbelopp, totalt 230 000 kronor. Regalierna har värderats till 65 miljoner kronor – plus ett omätbart kulturhistoriskt värde.

Om rätten i stället skulle döma 26-åringen för grovt häleri har åklagaren begärt två års fängelse.

Han har erkänt att han la stöldgodset i en soptunna på ett biltak i Åkersberga och hävdade att syftet var att de skulle hittas. Att han skrev "bomb" på tunnan sa han var för att ingen annan än polisen skulle våga öppna den.

Isabelle Bjursten menar att oavsett hur 26-åringen motiverar returen, så gör hans metod den till grovt häleri.

– Objektivt sett hade det här kunnat försvåra ett återställande. Det fanns andra alternativ som inte varit häleri. Han hade kunnat ringa polisen och säga att han hade regalierna. Nu lämnade han saker värda 65 miljoner kronor på en parkering.

I rätten vittnade Nationella bombskyddets gruppchef Suzanne Noreklint om att det "fanns en reell risk" att regalierna kunnat skjutas sönder av polis, för att eliminera ett potentiellt farligt föremål.

Försvarsadvokat Tobias Enochson vidhöll att hans klient lämnat tillbaka regalierna i gott, icke brottsligt, syfte och att det borde märkas på ett eventuellt straff.

– Om de nu ska ställa någon till svars så har han ju sett till att de här regalierna har kommit tillbaka, säger advokaten som menar att i så fall vore hälften av de 5,5 år som åklagaren yrkat rimligt.

– Men, min förhoppning och tro är att de frikänner honom.

Tingsrättens dom faller den 11 juni.

26-åringen dömdes i februari till två års och tre månaders fängelse för en annan grov stöld i Åkersberga. Domen är överklagad till Svea hovrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om