Enligt åklagaren utförde 26-åringen kuppen med den 22-åring som i februari dömdes till 4,5 års fängelse för den grova stölden. Båda är från Åkersberga, där regalierna i februari återfanns – med deras dna på sig.
Isabelle Bjursten vill inte avslöja något om förundersökningen, men har tidigare sagt att den delvis bygger på åtalet mot 22-åringen.
26-åringens advokat Tobias Enochson, som sett åklagarens material, konstaterar att hans klient fortfarande nekar till den grova stölden.
– Det finns en del omständigheter i den delen som vid första anblick kan uppfattas som besvärande för min klient. Men min uppfattning är att han lämnat förklaringar på detta som inte på något sätt är orimliga. Tvärt om menar jag att han rätat ut de frågetecken som fanns från början.
När regalierna återfanns var 26-åringen just försatt på fri fot i väntan på dom, efter att ha suttit häktad för en annan grov stöld i Åkersberga.
Han har i förhör erkänt att han var delaktig i att skatten kunde hittas, i en soptunna på ett biltak, natten mot den 5 februari då rättegången mot 22-åringen skulle avslutas.
Tobias Enochson igen:
– När det gäller frågan om häleri kan han inte gärna dömas då hans befattning endast gått ut på att se till att regalierna återbördas. Man kan kanske ha synpunkter på hur man valt att gå till väga men i ljuset av omständigheterna är agerandet ändå ganska enkelt att förstå.
Enligt advokaten var syftet med hanteringen av stöldgodset att det skulle hittas, så brottsligt uppsåt saknades.
– Då kan det alltså inte vara straffbart, säger han.
Efter fyndet sköts rättegången upp. När den efter tio dagar återupptogs valde 22-åringen att erkänna. Den 22 februari slog Eskilstuna tingsrätt fast att han stal 1600-talsregalierna, ”tillsammans och i samförstånd med annan”. Han vägrade dock avslöja någon medbrottsling.
26-åringen har sedan 2015 dömts för bland annat narkotikabrott, misshandel och grov stöld – den i Åkersberga, där påföljden blev fängelse i två år och tre månader. Han hade då tre medbrottslingar, varav två tros vara inblandade i domkyrkokuppen.
Rättegången väntas starta den 27 maj, vid Attunda tingsrätt då stöldgodset återfanns norr om Stockholm.
– Då får båda sidor dra sina slutsatser av den presenterade bevisningen. Därefter får vi vänta på domen som både jag och min huvudman tror blir friande, säger Tobias Enochson.