Den medborgardialog, som lokalpolisområde Eskilstuna/Strängnäs nyligen sammanställt, visar på en tydlig vilja att engagera sig.
– Våra medborgarlöften förnyas varje år och genom att gå ut och fråga kommuninvånarna om hur de upplever frågor kring bland annat trygghet får vi en bättre bild av hur läget är, säger kommunpolisen Peter Sigurd.
Han är nöjd med gensvaret på årets medborgardialog som på grund av coronapandemin genomfördes digitalt.
– Totalt har 347 personer svarat och en majoritet uppger att de känner sig ganska eller mycket trygga. Med hjälp av kommuninvånarnas svar får vi ett pålitligt underlag och en indikation om vad vi behöver lägga krut på. Undersökningen säger inte allt, men är ändå ett vettigt sätt att komma närmre medborgarna på, säger Peter Sigurd.
Den senaste medborgardialogen, där de flesta som svarat på enkäten är mellan 25–64 år, visar på en stor oro för att utsättas för inbrott och stölder. Trafikrelaterade brott, som buskörningar med mopeder och traktorer, engagerar också många kommuninvånare.
– Enkätsvaren stärker den bild polisen har av läget och många uppger också en otrygghetskänsla för att utsättas för våldsbrott.
Under april och maj ökade ungdomsrelaterade brott i kommunen för att vända ner igen under sommaren. Enligt Peter Sigurd är det vanligt att skadegörelse och stök ökar i samband med att skolterminerna slutar och startar och han nämner bland annat tråkigheterna vid Stallarholmsskolan som ett färskt exempel.
– Vi har sett en ökning av brott kopplade till unga och vi prioriterar att jobba bort dessa ärenden.
För att öka tryggheten arbetar polisen såväl förebyggande som operativt. Peter Sigurd beskriver ungdomskriminalitet som ett växande samhällsproblem.
– Majoriteten av alla unga vi möter är skötsamma och fina ungdomar som är på väg någonstans. Samtidigt ser vi att brotten blir grövre och utförs av yngre gärningsmän och det är en olycklig utveckling.
– Klart är att vi är fler aktörer i samhället som behöver jobba tätare tillsammans. Det handlar om såväl polis och skolan, som föräldrar och kommunen – i princip alla som kommer i kontakt med våra unga.
Peter Sigurd är trots vissa larmsignaler nöjd med utfallet i undersökningen.
– Man ska på inget sätt förringa olika individers rädsla – den kan vara helt befogad, men jag tycker att undersökningen visar att Strängnäs är en trygg kommun.