De kammade hem toppresultat i fysiktävlingen

Varje år tävlar hundratals gymnasieelever i den prestigefyllda tävlingen Wallenbergs fysikpris. Tre elever på Europaskolan har var för sig kvalat in till den individuella finalen och har gemensamt sett till att skolan landat på en delad andraplats i lagtävlingen – bara en poäng från förstaplatsen.

Leonard Norberg (till vänster i bild) och Carl Wallin (längst till höger) kammade båda hem totalt 26 poäng och hamnade på en delad tolfteplats. Lucas Masus hamnade på en delad tiondeplats med sina 27 poäng.

Leonard Norberg (till vänster i bild) och Carl Wallin (längst till höger) kammade båda hem totalt 26 poäng och hamnade på en delad tolfteplats. Lucas Masus hamnade på en delad tiondeplats med sina 27 poäng.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2024-02-16 06:00

Leonard Norberg, Lucas Masus och Carl Wallin heter de tre tredjeårseleverna som står för andraplatsplaceringen. Det är det bästa resultatet i Europaskolans historia. De är också bland de 18 bästa på individuell nivå.

Tävlingsupplägget ser ut på det viset att varje tävlingsdeltagare har fem timmar på sig att svara på sex frågor. Maxpoängen är 30 poäng och medianen för tävlingen låg i år på 9 poäng.

– Vi har tränat inför provet rätt så länge. Den här kursen som vi läser nu är fysikspecialisering där vi lagt nästan hela höstterminen och rätt så mycket av vårterminen på att öva på gamla upplagor av provet, säger Leonard Norberg.

undefined
Leonard Norberg, Lucas Masus och Carl Wallin går alla tre i den naturvetenskapliga spetslinjen Science21. Det är femte året i rad som Europaskolan placerar i topp tio i lagtävlingen. Den tidigare bästa placeringen var en tredjeplats.

De olika frågorna, eller problemen, kombinerar flera olika områden inom fysikämnet. En gick ut på att räkna ut hur varmt ett handtag på en grill blir när grillen är igång, en annan gick ut på att räkna ut massan på en kropp i omloppsbana genom att använda sig av masspektrometri.

– I tävlingarna tar de också inspiration från någonting i aktuell forskning. Vi fick till exempel en uppgift som var kopplad till det senaste Nobelpriset i fysik, säger Lucas Masus.

Hur var själva tävlingen i sig?

– Lite stressig, skrattar Lucas Masus.

– Man tänker att man har gott om tid med nästan en timme per uppgift. Men när man väl sitter där märker man att man knappt ens hunnit röra fikat man haft med sig innan det bara är några minuter kvar av tiden, fortsätter Leonard Norberg.

– Men en fördel ändå med sådana här tävlingar jämfört med vanliga prov är att det inte finns något prestationskrav. Jag var inte direkt stressad eller nervös inför det, fyller Lucas i.

Vilken fråga var svårast?

– Det var nog den om Nobelpriset. Den förlorade jag mest poäng på, säger Carl Wallin.

undefined
Carl Wallin, Lucas Masus och Leonard Norberg är de tre elever som varit med och bidragit till att den här diplomväggen i fysiksalen blivit ett diplom rikare.

Tack vare sina topplaceringar ska killarna först få åka ner och tävla i finalveckan i Göteborg, och sedermera även i den nordisk-baltiska fysikolympiaden som äger rum i Tallinn.

De fem tävlande med bäst resultat från dessa tävlingar kommer senare i år att få representera Sverige i den internationella fysikolympiaden.

– Jag tror det kommer bli väldigt kul att åka till Tallinn, säger Leonard Norberg.

– Men Göteborg kommer nog att vara mer lärorikt. Jag tror inte vi kommer hinna se så mycket av Tallinn. Vi kommer in på fredagen och åker på söndagen, och har proven både lördag och söndag, infliker Carl Wallin.

– Nej, det kommer nog vara lite stressigt, säger Lucas Masus.

Kommer ni förbereda er på något särskilt sätt inför Tallinn?

– Sova länge, säger Carl Wallin.

– Det beror på, om vi märker att Göteborg-grejen är jättesvår så kanske man får plugga på mer, säger Lucas Masus.

– Jag hade nog behövt två-tre timmar mer sömn inför provet vi skrev nu. Jag märkte att jag gjorde en massa små slarvfel, säger Leonard Norberg.

Fysiktävlingen lockar primärt killar, berättar deras lärare Erik Waltersson, så för att involvera fler tjejer har arrangörerna bjudit in tjejer från årskurs två att vara med i tävlingen.

– Då får de även chansen att kryssa i en ruta för en chans att bli inbjudna till finalveckan i Göteborg, säger Erik Waltersson.

Alicia Scott var en av eleverna från årskurs två på Europaskolan som valde att bocka i den rutan, och blev en av sex tjejer som valdes ut.

– En sådan här upplevelse kanske man bara får en gång i livet. Vi ska ju vara på Chalmers och jag funderar lite på att söka dit efter gymnasiet, säger hon.

– Det kommer vara jättekul att dels få träffa andra finalister från hela Sverige som också har fysik som intresse.

undefined
Alicia Scott går andra året på Europaskolan och deltog även hon i tävlingen.

Hon lyckades kamma hem 13 poäng i tävlingen.

– I den inbjudan jag fick stod det att jag hade presterat så pass bra att de ville bjuda med mig, fastän jag inte hade kommit till final.

Vad tyckte du om provet överlag?

– Det var kul men en del uppgifter var ganska svåra. Jag har inte hunnit gå igenom allt som kom på provet men det var kul att försöka lista ut svaren ändå. Det var liksom en trevlig upplevelse.

Det var en "trevlig upplevelse" att sitta i fem timmar och nöta igenom svåra fysikuppgifter? För en utomstående låter det ungefär som ett mycket värre högskoleprov.

– Ja, jag tyckte det var kul att försöka lösa problem. De här uppgifterna var roliga, säger Alicia Scott.

Karta: Europaskolan Strängnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!