När Moderaterna och Socialdemokraterna bildade majoritet i Strängnäs efter valet förra året, gjorde partiernas företrädare klart att de "ska arbeta för en kommunal gymnasieskola med stabil organisation och med hållbarhet i både programutbud och lokalanvändning".
För att leva upp till majoritetsförklaringen är förändringar på gång inom Thomasgymnasiet, syftet är också att locka fler att välja skolan. På barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 26 maj är ett av ärendena på dagordningen en nulägesrapport som har sammanställts av Arne Stade, timanställd på utbildningskontoret för ändamålet.
Rapporten beskriver bland annat Thomasgymnasiets programutbud, ekonomi och lokalanvändning. Den säger sig inte innehålla några värderingar eller någon analys, även om rapportförfattaren slår fast att skolan bör ha ett relativt brett och blandat programutbud för att kunna attrahera olika elevgrupper. En annan kommentar i rapporten är att skolan bör ha en tydlig prägel, ett koncept eller en profil som förenar personal och elever.
Nästa steg, vilket också är förslaget som barn- och utbildningsnämndens politiker ska ta ställning till på sammanträdet, är att utbildningschefen ska få i uppdrag att ta fram ett underlag och förslag till skolkoncept för den kommunala gymnasieskolan. I den processen ska både personal och elever involveras – likaså kommunens grundskolor, den fristående Europaskolans ledning och representanter från näringslivet.
Målet är att ett sådant förslag ska stå klart under den senare delen av hösten 2015.