Svar efter anmält djurplågeri dröjer

De hundar som togs ifrån en man som polisanmälts för djurplågeri är fortfarande omhändertagna. Händelsen utreds av såväl polis som länsstyrelse.

Brottsbalken: Om någon uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, genom misshandel, överansträngning eller vanvård eller på annat sätt, otillbörligen utsätter djur för lidande, dömes för djurplågeri till böter eller fängelse i högst två år.

Brottsbalken: Om någon uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, genom misshandel, överansträngning eller vanvård eller på annat sätt, otillbörligen utsätter djur för lidande, dömes för djurplågeri till böter eller fängelse i högst två år.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Strängnäs2019-08-16 19:19

Den 8 augusti ska en man i 40-årsåldern ha misshandlat en hund på en gata i Strängnäs, genom att sparka och slå så att den inte kunde gå ordentligt, utan kröp från platsen. Det enligt en polisanmälan från en förbipasserande.

Dagen efter omhändertogs två hundar av länsstyrelsen, med handräckning från polisen. Beslutet utreds nu av länsstyrelsen som ska fastställa om det var rätt – då omhändertas hundarna permanent – eller om de ska lämnas tillbaka till ägaren. Myndigheten har tidigare utrett flera anmälningar mot mannen.

Länsveterinär Christina Nyman har prioriterat utredningen och trodde på ett beslut senast den 16 augusti.

Hundägaren inkom dock med en skrivelse, vars administrativa turer drog ut på tiden. Beroende på vad som händer med skrivelsen kan ett beslut dröja ytterligare – eller komma mycket snart.

– Utredningen är i princip klar, säger länsveterinären.

Hundarna omhändertogs alltså den 9 augusti.

– De har det jättebra där de är. De är hos människor som är duktiga med hundar och kan hantera dem på ett bra sätt, säger Christina Nyman som dock poängterar att alla, även länsstyrelsen, är måna om en snabb hantering av ärendet.

Polisanmälan har lämnats över till åklagare, som inlett en förundersökning om djurplågeri. Anmälaren hördes tidigt, men på fredagseftermiddagen konstaterade Strängnäspolisens Eva Tördahl att hundägaren fortfarande inte hade förhörts.

– Vi har fortfarande inte fått några direktiv från åklagaren, säger hon.

Om hundägaren skulle åtalas och dömas för djurplågeri kan det påverka en eventuell bedömning från länsstyrelsen, om huruvida mannen bör få djurförbud eller inte.

Djurens skyddsnät – så ser det ut

Jordbruksverket har det övergripande ansvaret för att upprätthålla och utveckla djurskyddet. Djurskyddskontrollerna utförs av länsstyrelsen, som kan besluta om krav på åtgärder, böter och omhändertagande av djur.

Myndigheten kan också ge en person djurförbud, vid exempelvis djurmisshandel, brott mot djurskyddslagen eller grov vanvård. Sedan 2009 har staten ett nationellt register över personer som varit eller är föremål för djurskyddsutredningar.

Djurplågeri, liksom brott mot djurförbud, kan ge böter eller fängelse i max 2 år.

Anmälan om vanvård görs till länsstyrelsen. Är situationen akut, ring polisen på 112 för anmälan om djurplågeri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om