Kommunen vill bilda ett nytt moderbolag, Strängnäs kommunföretag AB, som köper upp de kommunala bolagen Sevab/Strängnäs energi AB och Strängnäs fastighets AB.
Därigenom bildas en koncern, vilket enligt underlaget till beslut ska förbättra ägarstyrningen, skapa effektiviseringar och ge möjligheter till resultatutjämning mellan bolagen.
Ärendet har beretts i ett par år, bland annat genom att utreda motiv, metod och erfarenheter från nio jämförbara kommuner – exempelvis Eskilstuna, Nyköping och Enköping – som tidigare bildat koncern.
I juni, precis före sommar-uppehållet, låg ett färdigt förslag om koncernbildning på kommunstyrelsens bord.
Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna sa nej, men 3 av 13 röster räckte inte långt så det blev ja.
På måndag är det de 55 fullmäktigeledamöternas tur att tycka till – och debatt är att vänta.
Fullmäktiges minsta partier, L, KD och Strängnäspartiet, har gått samman i en kritisk debattartikel.
Ökad ägarkontroll tror de inte på – snarare toppstyre och begränsad demokrati, säger de.
Det nya moderbolagets styrelse föreslås bestå av tre ledamöter från kommunstyrelsen och två externa experter. Kommundirektören föreslås bli vd.
Partierna ser inte heller möjligheten till resultatutjämning och hänvisar till att enbart Sevab får gå med vinst.
– Så varför? Vad ser majoriteten för konkreta fördelar? Vi har fortfarande inte fått tydliga svar, säger kommunstyrelseledamoten Catharina De Geer (KD).
– Vi tror det finns en dold agenda, säger Jan Rudengren (L).
I debattartikeln skriver de: ”Tanken att bolagiseringen syftar till att hindra insyn i de kommunala bolagen ligger nära till hands. Väl medvetna om hur majoriteten fungerar i andra frågor, kan detta vara huvudskälet.”
– Det vi syftar på med ”andra frågor” är omorganisationen inom skolan. Det var precis samma då. Kommunstyrelsen i maj, sommaruppehåll och sedan upp för beslut på fullmäktige i augusti. Varför så bråttom? Det är taktik! Det är inte snyggt, säger Catharina De Geer.
Mer tid för att få tydligare svar. Det är vad de tre partierna kommer att yrka på i fullmäktige.
– Återremiss i första hand, avslag i andra, säger Margaretha Furustrand (L).
Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) har tagit del av kritiken.
– Vi gör en annan bedömning än dem, baserad på expertis inhämtad från PwC (konsultföretag, redaktionens anmärkning) och de fyra Mälarkommuner som har den här strukturen. Den samlade bedömningen är att det kommer att stärka ägarstyrningen och underlätta resultatutjämning.
Och kritiken mot bristen på insyn?
– Det finns ingen grund för den. Vi ser framför oss en moderbolagsstyrelse bestående av kommunstyrelsens presidium, alltså full insyn även för oppositionen. Kommunstyrelsen kommer i sin helhet också att få informationstillfällen, så det är ingen skillnad där.
Catharina De Geer är skeptisk:
– Informationstillfällen ger ingen makt. Vi kommer inte att ha någon som helst möjlighet att påverka besluten.
Aktieaffären skulle omfatta 139 miljoner kronor – de båda bolagens bokförda värde – en summa som rent tekniskt skiftas internt. Moderbolaget sägs kosta 300 000 kronor om året i arvoden, revision och administration.
– Det är en utökning av kostnader som ska ställas i relation till de miljardinvesteringar vi har framför oss, där behovet av effektiv styrning är väldigt stort, säger Jacob Högfeldt.