Strängnäs långt ifrån bäst på företagsklimat

Kommunen får sitt bästa betyg hittills för företagsklimatet – men ligger fortfarande bara strax över rikssnittet. Jacob Högfeldt är glad men inte nöjd: "Det här ska finnas i vårt dna."

Årets näringslivsgala och -mässa arrangerades i Svenska hem arena förra helgen.

Årets näringslivsgala och -mässa arrangerades i Svenska hem arena förra helgen.

Foto: Lisa Hölne

Strängnäs2019-05-22 19:30

Knappt har årets stora näringslivsmässa hunnit städas ut från Svenska hem arena, innan Svenskt näringsliv presenterar sin årliga enkätundersökning av kommunernas företagsklimat.

Efter bottennoteringar åren 2012–2013 gjorde Strängnäs kommun en stark klättring, med plats 78 av 290 som topp 2016 – sedan vände det.

Nu tycks dock den trenden vara bruten, även om själva topplistan inte presenteras förrän i höst.

Kommunen får det sammantagna betyget 3,5, på en 6-gradig skala – bara strax över rikssnittet 3,3. Kommentar?

– Det är det bästa vi uppnått hittills. Samtidigt gör du helt rätt analys, att vi inte på något sätt kan luta oss tillbaka i det här arbetet. Vi har betydligt högre ambitioner än de här nivåerna, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Hur höga?

– Jag menar att Strängnäs kommun bör ligga i den absoluta toppen när det gäller näringslivsklimat.

– Det är viktigt att poängtera att det här inte är ett jobb som görs av några få, utan alla måste bidra – politiker och tjänstemän i den kommunala organisationen, företagare, företagarorganisationer och andra aktörer.

Kommunen höjer sitt betyg på 9 av 15 punkter, exempelvis attityder, dialog, upphandling, service, tele- och IT-nät samt konkurrens från kommunens verksamheter.

Jacob Högfeldt säger att han tror att bättre attityder är en förklaring till det högre totalbetyget, men att det också är ett avgörande område att fortsätta jobba med.

När det gäller attityder får politikerna ett högre betyg än tjänstemännen. Vad säger det?

– Jag tror det säger att vi måste fortsätta trycka på att företagsklimatet är en prioriterad fråga, att det är allas ansvar.

Jacob Högfeldt återkommer till det. I en allt mer slimmad kommunal organisation finns inte längre ett storskaligt näringslivskontor och ingen näringslivschef, utan koordinatorer och ett nytt kontaktcenter.

– Nu bygger vi snarare in i kulturen, i strukturen, att det är allas ansvar. Det ska finnas i vårt dna. Det gör oss mindre sårbara och väldigt mycket mer långsiktiga.

Det företagarna efterfrågar mest från kommunen är lägre skatter och avgifter, kortare handläggningstider och bättre förståelse för företagarnas villkor – trots att den upplevda förståelsen är markant högre än rikssnittet.

Enligt enkäten har nästan var tredje företagare en eller flera gånger känt tvekan inför att klaga på kommunen, av rädsla för att det ska påverka företaget negativt. Hänger det här ihop med attityden?

– Det tror jag. Attityd och kultur. Så ska det inte vara, säger Jacob Högfeldt.

Christine Blomqvist-Gyllby, ordförande i Företagarna Strängnäs-Mariefred, konstaterar att hon är medveten om den där oron för repressalier.

– Det är skrämmande att så många känner så. Företagarfrågor kring exempelvis tillstånd och tillsyn ska inte behöva bli personrelaterat, säger hon och påpekar samtidigt att läget blir allt bättre, i takt med att attityden förändras.

Hennes allmänna intryck av enkätresultatet är positivt.

– Det kan alltid bli bättre, men jag vill verkligen poängtera att vi ser att det är på väg åt rätt håll. Det fokus som varit, att kommun och näringsliv ska dra åt samma håll, visar sig nu. Företagarnas mantra är att vi vill ha tillgängliga och modiga tjänstemän som vågar ta beslut och möta näringslivet. Idealet vore om en företagare ringer kommunen och frågar efter "någon som jobbar med näringslivsfrågor" och alla tjänstemän säger "Det gör jag!".

I år deltog närmare 31 000 företagare i Svenskt näringslivs undersökning av kommunernas företagsklimat. Den nationella rankninglistan, där Strängnäs i fjol låg på plats 109 av 290, presenteras i år den 24 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om