Strängnäs hospital får plats i årets manus

Gustav Vasa och Augusta Widebeck får sällskap av en förrymd patient från Sundby sjukhus, när Strängnäs stads historia ska åskådliggöras.

Kenneth Lilja som patient och Tarja Lilja som vårdare på mentalsjukhuset Sundby sjukhus, som hade verksamhet på Tosterön mellan 1922 och 1987.

Kenneth Lilja som patient och Tarja Lilja som vårdare på mentalsjukhuset Sundby sjukhus, som hade verksamhet på Tosterön mellan 1922 och 1987.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2019-06-25 13:35

Att ändra historien går ju inte, men föreningen Dramatiserade stadsvandringar försöker varje år förnya innehållet i föreställningen som utspelar sig på olika platser i Strängnäs.

Stadsvandringarna är inne på sitt 26:e år och nu förs Sundby sjukhus, en del av Strängnäs modernare historia, in i handlingen.

– Vi tyckte att det passade, säger Kenneth Lilja om Strängnäs hospital, som mentalsjukhuset på Tosterön hette när det invigdes 1922.

Med stor inlevelse spelar han den förrymda patient som vandringens deltagare kommer att stöta på under den två timmar långa promenaden i stadens äldre delar. Kenneth Lilja har tidigare gått in i rollen som Gustav Vasa, som år 1523 valdes till Sveriges kung i just Strängnäs. Ny i den kostymen är 23-åriga Andreas Lundqvist.

– Jag var med förra året. Då var jag hedning som var med och stenade Eskil, så man kan säga att jag har stigit i graderna, säger han som också deltagit i nya Vasaspelet.

Även andra lokalhistoriskt viktiga personer dyker upp under vandringens gång, och guiderna berättar om händelser och byggnader som gjort avtryck i Strängnäs.

Stadsvandringarna genomförs sex torsdagar i sommar, med start den 27 juni. På måndagskvällen var det generalrepetition med kostym – och Strängnäs gator fylldes med allt från kungligheter och kyrkans män till kvinnorättskämpar och fattiga barn.

– Vi är 85 medlemmar i föreningen, mellan 5 och 86 år gamla, men alla är inte med alla gånger, berättar ordförande Carina Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om