Strängnäs kommun har sedan tidigare förbundit sig att betala för de 100 platser som räknas stå klara vid driftsstart den 1 maj nästa år. Boendet, nära Tryffelstråket i Finninge, kommer att drivas av omsorgsföretaget Humana.
Detta oavsett vilken i omfattning kommunen kan fylla platserna.
Enligt den behovsprognos som socialnämnden tagit fram kommer endast 50–70 procent av platserna behövas till Strängnäsbor när äldreboendet sätts i drift. Tidigast 2029 bedömer man att Strängnäs kommun behöva alla 100 platser i anspråk.
– Det är en lite knepig situation. Vi har ett avtal med Humana och de kommer att debitera oss för de 100 platserna. Vi kommer att fylla dem till viss del i och med att Thomasgården läggs ner, och för att vi redan har ganska många som står i kö för att få ett boende i Strängnäs kommun. Men det blir också ett ganska stort antal platser som kommer att stå tomma, säger socialnämndens ordförande Thord Modin (S).
För att förbättra situationen åtminstone delvis överväger man därför alternativet att hyra ut platser på boendet till andra kommuner. Thord Modin berättar att andra kommuner har visat intresse, men vilka dessa är vill han helst inte gå in på i detalj.
– Sen är det så att vi inte kan hyra ut så att vi står utan platser när vi själva behöver dem. Så det här är en balansgång som vi behöver ta ställning till. För vi har inte råd att ha 30 tomma platser som vi måste betala för, fortsätter Modin.
Han berättar vidare att antal platser och vad det kan blir för typ av kontrakt med de andra kommunerna kommer socialchefen att få i uppdrag att ta fram förslag på.
Hur kommer det sig att man byggde så stort till att börja med om man inte kunde fylla platserna?
– De demografiberäkningarna som gjordes för 5-7 år sedan visade att det skulle finnas behov för det. Nu har den demografin sett annorlunda ut men framöver så kommer vi att få ett större antal 80-plus och då kommer behovet av boendet att öka. Det är ingen tvekan om att det kommer att ske inom en viss tid.
De kommuner som eventuellt hyr in sig kommer att erbjudas plats på det särskilda boendet från och med att det är redo att tas i drift.
Socialnämnden beräknar att underskottet som kommer med boendet i Södra stadsskogen kommer att ligga på flera miljoner kronor de kommande åren. 2025 beräknas det till 26 900 000 kronor, året därpå till 27 700 000 kronor och 29 500 000 kronor till 2027.
Hur ställer sig de siffrorna i relation till det underskott som nämnden räknar med att gå med i år?
– Det kommer inte att drabba oss i år och nästa år förutsätter vi att vi kommer ha budget i balans, vilket naturligtvis är något man strävar efter varje år. Det är här lite knepigt, men förvaltningen kommer att få i uppdrag att lösa det på bästa sätt så att vi inte hamnar i ett eventuellt underskott även nästa år.
Under onsdagens sammanträde med socialnämnden beslutades det att man skulle gå vidare med förslaget. Det ligger nu på socialchefens bord att undersöka och föreslå vilken form av uthyrningskontrakt som är mest lämpligt samt hur många platser som bör hyras ut.