Christer Ståhl höll i lördagens aktiviteter på Multeum i Strängnäs.
‒Vi är sju vana släktforskare som är här och visar nybörjare hur man ska göra. Det är inte meningen att vi ska göra släktforskningen åt dem, men vi visar hur man gör och vad man ska tänka på, berättar han.
Christer Ståhl berättar om ett av de vanligaste misstagen som nybörjare ofta faller dit på.
‒I dag är vi vana vid att siffror och bokstäver är korrekta. Men en person som hette Lena kan till exempel vara döpt till Helena. Prästen skrev helt enkelt ned det han tyckte var enklast. En del nybörjare missar det och tror att de läser om fel person, när det egentligen är rätt.
Christer Ståhl fick upp intresset för släktforskning under 90-talet.
‒Det började när min far gick bort 1995 och jag hittade papper efter honom. Jag har varit med i släktforskarföreningen sedan 2008-2009. Jag har tidigare varit ordförande och nu är jag kassör, berättar han.
Vad är det som gör släktforskning populärt?
‒När jag lär ut släktforskning brukar jag ställa frågan om varför man vill släktforska. Svaren jag brukar få är att det finns en skröna i familjen som man vill kolla upp, eller så har man en förhoppning om att man ska vara släkt med en kändis. Men de flesta av oss har anfäder som är torpare, bönder och soldater.
Christer Ståhl berättar att det ofta är historierna kring släktingarna som är mest intressant.
‒Det handlar inte bara om årtal och siffror, det är bara grunden. Det roligaste är att gå vidare, att ta reda på mer om vad de gjorde och att leta upp platserna de bodde på.
Under lördagen visade Christer Ståhl och de andra erfarna släktforskarna hur man tittar i kyrkoböcker i SVAR, vilket är riksarkivets digitala arkiv.
‒Det gäller att fortsätta leta och att inte ge upp. Rätt som det är hittar man något nytt, säger Christer Ståhl.
Är du intresserad av att släktforska? Kolla upp de här hemsidorna:
Wiki-rötter. Sveriges släktforskarsförbunds "wiki" för släktforskare. Här kan du läsa information som andra släktforskare har delat med sig av.