Sponsorer sökes till bygge av kungligt högt torn i Strängnäs

Från Långberget är det utsikt över hela norra delen av Strängnäs stadskärna. Ett drygt tio meter högt utsiktstorn skulle ge möjlighet att se hela staden. Nu fattas bara pengar för att Kungstornet ska bli verklighet.

Kungstornet JS 1.jpg

Kungstornet JS 1.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Strängnäs2015-04-07 17:00

Luften är inte tunnare men vinden friskar i ordentligt på toppen av Långberget. Utsikten över Strängnäs är magnifik och toppas nog bara för den som befinner sig högst upp i domkyrkotornet, men det är inte öppet för allmänheten. Den kommer i stället att kunna njuta av en nästan lika bra utblick från det framtida Kungstornet på Långberget.

Bygglovet beviljades i slutet av mars, ett år efter att Rolf Wallinder, drivande i den ideella föreningen Utsiktstornet Långberget, lämnade in sitt e-förslag på tornet.

– Allt är klart för byggnation men det fattas pengar. Tornet ska betalas med hjälp av sponsorer och vi börjar inte bygga innan vi har full finansiering. Den som skänker minst 10 000 kronor får sitt namn inskrivet i en rostfri metallplatta som kommer att finnas vid tornet, säger Rolf Wallinder.

Strängnäs kommuns kultur- och fritidsnämnd är förtjust i idén och stöttar den. Andre vise ordförande i nämnden, Catharina de Geer (KD), håller upp en enkrona för att visa hur utsmyckningen på toppen av tornet ska utformas.

– Det ska vara en kungakrona. Den skiljer sig åt mot en heraldisk krona, säger hon och illustrerar bilden med en pinne i gruset.

I Svea rike är det bara kungakronan, den som kungen eller drottningen har, som har de bågar som bildar ett tak över kronan. Och det är ingen slump att Kungstornet ska få en kunglig krona. På Hälleberget i närheten finns även den så kallade Kungstenen.

– På Hälleberget har Gustav V skrivit och fått sitt namn inristat. Nu vill vi att Kung Carl XVI Gustaf också kommer hit och ristar in sitt namn i Kungstenen, säger hon.

Enligt Catharina de Geer och kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Larsson (M), ska kungen bjudas in samma dag som Kungstornet invigs. Men ännu är det en del som fattas innan Kungstornet blir verklighet. Rolf Wallinder berättar att det finns 172 000 kronor till bygget. Kalkylen visar att det behövs 518 500 kronor men det ser inte inblandade parter som ett oöverstigligt hinder.

– Vi ska göra ett säljbrev som vi ska skicka ut för att få in fler sponsorer, säger Rolf Wallinder.

Att fler sponsorer kan få upp ögonen för att bidra kan stödjas av övriga planer för Långberget. I dag är berget en resurs vars potential inte lever fullt ut.

– Vi tänker oss en ytterligare förskönad plats med en sagostig. Skolorna får välja ut sagor som sedan illustreras med hjälp av lokala konstnärer. Det ska gå att gå hit upp och läsa en bit av sagorna och sedan kanske gå till biblioteket och låna boken för att läsa hela sagan, säger Catharina de Geer.

Hon hoppas även att det i framtiden byggs små modeller av de tre gårdarna, Norrgården, Sörgården och Mellangården från Barnen i Bullerbyn.

Långberget ska med Kungstornet och sagostigen bli en utflyktsplats som ska locka både Strängnäsbor och turister. Skolklasser ska kunna göra dagsutflykter till berget och högst upp i tornet placeras en kikare.

– En klar dag går det att se Nackamasten, konstaterar Lars Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om