I januari i år fick Skolinspektionen en anmälan från en vårdnadshavare, som skriver att en elev under hela sin skoltid behövt extra stöd och att när det fallerat, så har eleven halkat efter i undervisningen.
Med tiden började hen vara hemma allt mer och har de två senaste åren varit nästan helt frånvarande.
Den berörda skolan anger till Skolinspektionen att elevens stödbehov varit känt, att flera utredningar gjorts och att extraresurser satts in när frånvaron drog iväg.
Ändå fortsatte frånvaron öka, till drygt 90 procent i fjol. Eleven klarar i dagsläget inte kunskapskraven i något ämne, enligt skolan.
Trots detta dröjde skolan till i december 2018 med att koppla in kommunens skolförvaltning, vilket enligt skollagen ska ske snarast vid stor frånvaro: ”Skolinspektionen ser mycket allvarligt på att [...] inte tidigare fått kännedom om X omfattande frånvaro, särskilt då frånvaron i princip har varit total sedan höstterminen 2016.”
Skolan har förvisso själv tagit initiativ till exempelvis hembesök och att personal möter eleven på morgonen, men Skolinspektionen poängterar att samarbetet mellan skola och skolförvaltning måste intensifieras, för en samordning av hur eleven bäst får sitt lagstadgade stöd.
Skolan ska senast den 3 juni ge eleven rätt stöd, skapa rutiner för att anmäla frånvaro till skolkontoret och redovisa åtgärderna.
Skolinspektionen tog också emot en anmälan om en annan skola i kommunen i oktober 2018 och har nu fattat sitt beslut.
En elev ska länge ha haft svårt i skolan och inte klarat kunskapskraven alls de tre senaste åren. Eleven fick särskild undervisning under ett år, men den drogs in efter en ny bedömning hösten 2017 och då slutade eleven gå till skolan.
Hösten 2018, sedan Skolinspektionen krävt åtgärder, fattades beslut om särskild undervisning i skolan och hemmet. Detta bedöms dock inte vara nog. Fler och bättre insatser behövs, säger myndigheten som också konstaterar att det är en brist att skolan inte tidigare utrett elevens behov av särskilt stöd och inte tillgodosett det under två årslånga perioder.
Skolans utredning och nya åtgärder ska vara klara och redovisade senast den 14 juni.