Segerviss Strängnäsduovill baka hem guldet

Hampus Svensson, 22 år, och Louise Gidlund Enblom, 19 år, är två av tio finalister som gör upp om titeln svensk mästare för unga bagare.

Strängnäs2015-03-17 10:09

Lördagen den 18 mars avgörs den 25:e upplagan av SM för unga bagare på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. Finalisterna bedöms i fem olika moment; franskbrödsbullar, vetebrödsbullar, wienerbröd samt ett skådebröd. I finalfältet, som består av tio bagare, kommer två från Strängnäs. Hampus Svensson, 22 år, bor just nu i Stockholm och arbetar i Artipelags restaurang på Värmdö.

Hur känns det att vara i final?

– Det känns fantastiskt för det är första gången jag är med i en riktig tävling. Jag vill bevisa för mig själv och alla andra att jag kan prestera mot de bästa och i ett större sammanhang. Jag trodde nog att jag skulle vara mer nervös, men jag känner mig lugn och säker på vad jag ska göra. Jag har skrivit in alla recepten och är väl förberedd för uppgiften.

Vad tror du om dina vinstchanser?

– Jag tror att mina chanser är bra, men jag får inte underskatta motståndarna. Många har varit med och tävlat i skolmästerskap och även varit med i förra årets tävling, säger han.

Hampus Svensson är uppväxt på landet, närmare bestämt i Hult, tre kilometer från Länna. Mamma och pappa bor kvar i huset som han och systern växte upp i. Han säger att han trivs i Stockholm men att tillgången till föräldrahuset, som ligger mitt ute i skogen, fungerar som en balansvåg i och med prestationskraven på arbetsplatsen.

– I augusti har jag bott två år i Stockholm. Ibland är det ensamt eftersom jag inte känner många, men jag jobbar väldigt mycket. Samtidigt lär jag känna folk på arbetet, och vi hänger en del tillsammans. Jag anser att jobbet kan fungera som en extra familj.

Vad har du för drömmar inom yrket?

– Jag har alltid varit en högtflygande drömmare. När jag var yngre ville jag bli rockstjärna. Jag har alltid haft målsättningen att bli något stort, men jag är flexibel. Så länge jag har en vision, vill jag även bli en förebild för andra människor.

I Stallarholmen lyser vårsolen. Printz bageri är stängt när tidningen kommer på besök men Louise Gidlund Enblom, 19 år, är ändå på jobbet tillsammans med tre kollegor. Trots att det inte gräddas i ugnarna, doftar det bullar och matbröd i surdegsbageriet. På tisdagen reser Louise Gidlund Enblom till Göteborg. Hon är laddad, men också lite nervös inför tävlingen.

– Jag hoppas att allt ska gå bra, det handlar om extremt mycket nerver, och jag har inte förstått allvaret riktigt än. Det blir till att förbereda sig med böcker och olika bakrecept.

Vad tror du om din segerchans?

– Jag tror inte att den är så dålig. Det gäller att inte nöja sig. I stället strävar jag efter utveckling och utmaningar.

Vad skulle det betyda för dig om du vinner tävlingen?

– Det skulle betyda väldigt mycket och jag skulle nog satsa mer på branschen. Men jag måste bli bättre på att baka wienerbröd, kavla degar och inte ha så bråttom, säger hon självkritiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om