Inom några veckor kommer det att börja byggas i området mellan Kilenvägen och Söderleden, berättar Urban Svantesson som arbetar vid Strängnäs kommuns mark- och exploateringsenhet. Etapp ett är att kommunen ska anlägga nya vägar i området. Därefter ska exploatören, Svenska hyresbostäder, påbörja arbetet med att bygga 32 lägenheter.
Tidigare under hösten har en grupp romer tältat på en grusplan mellan de två bilvägarna. Marken tillhör Strängnäs kommun, och kommunen valde att inte avhysa dem från platsen.
Inför kommunfullmäktiges sammanträde den 24 november skrev sverigedemokraten Stefan Jakobsson en interpellation, ett slags fråga, som handlar om vem som ska städa upp på platsen. När interpellationen las ut på Sverigedemokraternas Facebook-sida den 18 november kommenterade Stefan Jakobsson att det skulle kosta mellan 200 000 och 300 000 kronor att sanera området.
– Jag har pratat med ett verk som heter Högbytorp. Det är de som tar hand om mänskliga fekalier, man får ju inte dumpa sånt på Kvitten. Mellan tummen och pekfingret landar vi vid de siffrorna, säger han.
Enligt Stefan Jakobsson, som har varit på platsen och fotograferat toalettpapper och avföring, är det ett område på åtminstone fem gånger tio meter som har använts som toalett. Kostnaden för gräva upp, frakta bort, sanera och deponera förorenade massor beräknas per ton.
– Tyvärr rör det sig om stenmaterial vilket är väldigt tungt, säger Stefan Jakobsson.
Sedan månadsskiftet har Pingstkyrkan erbjudit romerna sovplats inomhus, vilket fått dem att lämna grusplanen. För ett par veckor sedan gjorde mark- och exploateringsenheten ett besök på platsen. Syftet var att se om romerna var kvar, och i så fall informera om att området snart ska bebyggas och därmed inte kan användas som tältplats längre. Då såg det "lite skräpigt" ut på platsen, säger Urban Svantesson, även om han medger att det inte gjorts någon djupare analys av marken.
– Men de siffrorna är helt främmande för mig, säger han om prislappen som Stefan Jakobsson har uppgett.
– När det görs exploateringar så är det inte ovanligt att entreprenören får lov att röja upp i området först. Och det är klart, något slags kostnad blir det ju. Men som jag ser det så handlar det om mindre åtgärder, säger Urban Svantesson.
Kommunens miljöenhet känner inte heller till Stefan Jakobssons prisuppgift.
– Vi har faktisk ingen aning var siffrorna som kommer ifrån, säger samhällsbyggnadschef Marie Jonsson.
Miljöenheten har inte för avsikt att göra någon inspektion av platsen innan exploateringen av området påbörjas.
– Om någon typ av förorening påträffas under markarbetena, i samband med exploateringen, så kommer miljöenheten att agera utifrån vad som eventuellt påträffas då, säger Marie Jonsson.
Interpellationen från SD ska besvaras av kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) på ett kommunfullmäktigesammanträde i början av 2015. Han vill inte säga något om sitt svar i nuläget.