Budgivning kan öka slutpriset på ett hus – men annat väger tyngre

Bostadsplattsformen Hemnet har undersökt hur mycket ytterligare en budgivare är värd vid bostadsförsäljning.
Men de lokala mäklare tidningen har pratat med tycker att det är svårt att sätta prislapp på budgivare.
– Att få en kvalitativ budgivare är värt mycket mer, säger Ida Olheim, franchisetagare, Svensk fastighetsförmedling.

"Vi har ganska många affärer där vi faktiskt har köpare på de nivåerna vi vill ha men de sitter med bostäder som de måste ha sålda först", säger Ida Olheim, franchisetagare på Svensk fastighetsförmedling i Strängnäs.

"Vi har ganska många affärer där vi faktiskt har köpare på de nivåerna vi vill ha men de sitter med bostäder som de måste ha sålda först", säger Ida Olheim, franchisetagare på Svensk fastighetsförmedling i Strängnäs.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2025-03-24 21:01

Enligt en undersökning från Hemnet är ytterligare en budgivare värd i genomsnitt 79 200 kronor. Drygt 300 fastighetsmäklare har svarat på frågor från Hemnet.

Frågan är om lokala mäklare kan säga något om vad en extra budgivare är värd.

– Det är en svår fråga att svara på men det är klart att det gör betydande skillnad för slutpriset att få in en extra budgivare, säger Ingrid Gjellan som är franchisetagare på Bjurfors i Strängnäs.

Sebastian Hanisch, franchisetagare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Strängnäs, svarar så här:

– Det är jättesvårt att säga vad en extra budgivare är värd. En extra budgivare kanske vill lägga 5 000 kronor högre på en lägenhet men då kan du köpt ett premiumpaket för annons på Hemnet för ca 15 000 och går "back" om man enbart ska se till den mellanskillnaden. Däremot kan det vara skillnaden på att en bostad blir såld eller inte och det är det som är det viktiga, säger Sebastian Hanisch, franchisetagare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Strängnäs.

undefined
Sebastian Hanisch, franchisetagare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Strängnäs.

Även Ida Olheim, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling, säger att hon inte kan sätta ett pris på vad en budgivare är värd.

– Nu har Hemnet valt att sätta en prislapp på en budgivare. Men det är oftast inte själva budet eller priset som i dag har den avgörande betydelsen när affären görs. Vid ett bud som är 100 000 kronor mer, men där köparen vill ha öppet köp för att kunna sälja sin egen bostad, då är inte den budgivaren så mycket värd. Att få med en kvalitativ budgivare det kan vara värt mycket mer än 80 000. Det beror helt på vilka villkor en budgivare kan köpa.

Hon fortsätter:

– Vi har ganska många affärer där vi faktiskt har köpare på de nivåerna vi vill ha men de sitter med bostäder som de måste ha sålda först, säger Ida Olheim.

undefined
Hemnet menar att deras undersökning har kommit fram till hur mycket mer en ytterligare budgivare är värd. Bilden är från annan plats än Strängnäs kommun.

Mäklarna i undersökningen har också svarat på hur många budgivare det har varit i snitt för de bostäder som förmedlats och sålts de senaste månaderna. Här uppges det ha varit en budgivare i 41 procent av fallen och också två budgivare i 41 procent av fallen. Fler budgivare än så har lägre procentsatser.

Men Sebastian Hanisch på Länsförsäkringar fastighetsförmedling känner inte igen sig i bilden att det skulle vara två budgivare lika ofta som en.

– Jag skulle säga att det i Strängnäs kommun handlar om nästan 70 procent av bostadsförsäljningarna där en budgivare deltar, med reservation för att jag inte har all fakta på bordet såhär på telefon. Vi kan ha fler som är intresserade av ett objekt men som inte har rätt förutsättningar för att köpa. Med det menar jag att intressenten inte har sålt sin nuvarande bostad där det allt som oftast är krav från sin bank i lånelöftet. 

Han fortsätter:

– Det blir lite moment 22 men man får ha förståelse och respekt för hur bostadsmarknaden sett ut sedan sommaren -22 med längre ledtider på försäljningarna och att ingen vill sätta sig i en ekonomiskt dålig sits. Vi går mot ljusare tider och märker att fler transaktioner utförs jämfört med föregående år och där de som sitter i hyresrätt eller har sålt sin bostad har en bra möjlighet att köpa sin kommande bostad.

undefined
Ingrid Gjellan, franchisetagare på Bjurfors.

Inte heller Ingrid Gjellan på Bjurfors känner igen bilden från Hemnets undersökning att det skulle vara två budgivare lika ofta som en.

– Jag tror att det är jättestor skillnad beroende på var i landet man befinner sig. Här har vi budgivning i vissa fall. Men jag skulle säga att 41 procent känns högt i förhållande till min erfarenhet. Här handlar mycket om att träffa rätt köpare så att man får till en försäljning över huvud taget.

Frågan är var i landet de fastighetsmäklare som Hemnet frågade fanns.

– Frågan är ställd via vår kundportal, ett verktyg som används av fastighetsmäklare över hela landet, säger Staffan Tell, PR-chef på Hemnet.

Vad är er slutsats av undersökningen?

– Den slutsats som jag drar är att det har ett stort värde potentiellt med ytterligare en budgivare. Om man står inför beslutet om man ska ta ett underhandsbud, man kanske har haft bostaden ute som kommande, då tycker jag att man ska fråga sig om man ska ta det budet eller testa på den öppna marknaden.

Men Hemnet vinner ju på att man går ut på marknaden om man annonserar hos er och väntar på en budgivare till?

– Samtidigt tycker vi att hela bostadsmarknaden tjänar på ökad transparens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!