Skolvalet inför höstterminen 2016 avslutades i januari, men arbetet med antagningen pågår ännu. Sara Lindholm på utbildningskontoret berättar att pusslet inte brukar vara färdiglagt förrän strax före terminsstart.
– Elever som upptar plats på mer än en skola och ännu inte har bestämt sig gör att det fortfarande rör på sig, säger hon och syftar på elever som exempelvis har fått plats på både en friskola och en kommunal skola.
Skolvalet omfattar bland annat barn som ska börja förskoleklass till hösten. Flest vill gå på Finningeskolan. Näst populärast är den fristående Gripsholmsskolan i Mariefred, som har nära dubbelt så många sökande som den kommunala skolan på orten.
Bland de som söker till årskurs fyra har flest sökt till den kommunala Paulinska skolan i centrala Strängnäs. Därefter kommer den fristående och närliggande Europaskolan Rogge.
– Jag är jätteglad att vi har ett högt söktryck till våra skolor. Det är ett tecken på att de som går där är nöjda med verksamheten, säger grundskolechef Katarina Holmsten.
Elevernas önskemål ska tillgodoses så långt det är möjligt i antagningsprocessen, men antalet platser på skolorna är begränsat. Då sker ett urval, berättar Sara Lindholm.
– De som ska börja fyran är en ovanligt stor barngrupp och många bor i centrala Strängnäs. En hel del elever som har sökt Paulinska har blivit anvisade till Karinslundsskolan i stället.
Karinslundsskolan är en av sammanlagt fyra skolor på Tosterön. Strängnäs kommun driver Tosteröskolan med årskurserna F–3 och Karinslundsskolan med 4–9. De två fristående alternativen i området gör om sina organisationer från och med höstterminen. Då blir Karlavagnen en F–3-skola i stället för F–5, men med två klasser i varje årskurs i stället för en. Asken kommer att erbjuda årskurserna 4–9 i stället för 6–9.
Karinslundsskolan har tappat många blivande fjärdeklassare till Asken. Även Tosteröskolan påverkas av konkurrensen från friskolorna, visar sökbilden. Utöver det ordinarie skolvalet till förskoleklass har flera vårdnadshavare valt att låta sina barn byta från Tosteröskolan till Karlavagnen.
Antalet sökande till förskoleklass på någon av de tre landsbygdsskolorna är lågt, vilket har sin förklaring i att elevunderlaget i Härad, Länna och på Fogdö är litet. Färst söker sig till Lännaskolan – fem i första hand, en i andra och två i tredje hand. Det är inte tillräckligt många för en fulltalig klass, konstaterar Katarina Holmsten.
– Det vi utgår från i planeringen är åldersintegrerade klasser, F–1 och 2–3, och det är så det har sett ut ett tag nu. Tendensen är att de som bor i området i högre utsträckning väljer sin hemmaskola. Men det totala elevantalet är lågt och det är bekymmersamt, säger hon.