Elever som har behov av särskilt stöd riskerar att få minskade möjligheter till extra anpassningar. Samtidigt finns en risk att elever som enkelt klarar kursplanernas krav kan få minskade möjligheter till stimulans.
Det framgår av den sammanställning som utbildningskontoret har gjort av grundskolornas risk- och konsekvensanalyser av neddragningarna som genomförs.
– Man vet ju inte med risker om de kommer att inträffa. Det är fel att säga att jag inte känner någon oro, men jag har svårt att bedöma graderna. Jag hoppas att rektorerna och utbildningskontoret kan sätta in åtgärder för att minska riskerna, säger Patric Johansson (M) som är nämndens ordförande.
Barn- och utbildningsnämnden ska spara 22,5 miljoner kronor under 2015. Nedskärningar görs i alla verksamheter. Inom grundskolan blir bemanningen lägre, arbetsbelastningen för den kvarvarande personalen högre. Klasserna och grupperna blir större och delvis åldersblandade. Såväl personalens som elevernas arbetsmiljö påverkas negativt, enligt utbildningskontorets skrivelse. Konsekvenserna inom förskolan är likartade.
Riskerna med förändringarna punktas upp i en elva sidor lång sammanfattning. Föreslagna åtgärder anges många gånger vara att implementera en ny policy, eller att upprätta tydliga riktlinjer och handlingsplaner. Rektors uppgift att hjälpa medarbetarna att prioritera bland arbetsuppgifterna föreslås också som åtgärd vid flera tillfällen i sammanfattningen. En del uppgifter kommer inte längre att kunna göras, andra uppgifter kommer att utföras med försämrad kvalitet.
Utbildningskontoret befarar att personalens stressnivå kan komma att öka. Att införa gemensam reflektionstid och att erbjuda stöd via företagshälsovården är två av åtgärderna.
Eva Hunter, ordförande för Lärarförbundet i Strängnäs, säger att besparingarna som har genomförts inom skolan sedan mitten av 2014 har påverkat den grupp hon företräder:
– När det fanns pengar fanns det en arbetsglädje. Just nu finns det en trötthet, det är många som inte riktigt orkar med. Man går till jobbet och utför sina arbetsuppgifter, men det saknas engagemang och en vilja att göra något utöver det.
Sammanställningen ska tas upp på barn- och utbildningsnämndens möte den 28 april. Förslaget till beslut är att nämnden ska ta del av den och föra informationen till protokollet, men Patric Johansson hoppas att det kommer att uppstå en diskussion kring ämnet.
– Det här är något som jag tycker att vi måste följa och ha vår uppmärksamhet på, säger han.