Företagare avslöjad under razzia: Använde svart arbetskraft

Restaurangägaren lät en person utan uppehållstillstånd arbeta hos honom.
Det uppdagades under en myndighetsgemensam razzia våren 2024 och nu har mannen fällts av Eskilstuna tingsrätt för brott mot utlänningslagen, föreskrivet arbetstillstånd saknades.
Straffet skrevs till 7 500 kronor i dagsböter, dessutom ska bolaget betala en särskild avgift på drygt 57 000 kronor.

Mannen som saknade uppehålls- och arbetstillstånd hävdade att han bara städade och diskade och endast avlönades med fri mat.

Mannen som saknade uppehålls- och arbetstillstånd hävdade att han bara städade och diskade och endast avlönades med fri mat.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Strängnäs2025-03-24 16:15

Nyheten i korthet

  • En restaurangägare i Strängnäs kommun har dömts för brott mot utlänningslagen efter att ha anställt en person utan uppehålls- och arbetstillstånd.
  • Brottet uppdagades under en myndighetsgemensam razzia våren 2024. Restaurangägaren dömdes till 7 500 kronor i dagsböter och bolaget ska betala en särskild avgift på 57 300 kronor.
  • Ägaren hävdade att han litade på bolagets revisorer och var omedveten om att mannen saknade nödvändiga tillstånd. Tingsrätten ansåg dock att företagaren varit likgiltig inför risken.

Restaurangen, som sedan länge är etablerad i Strängnäs kommun, fick i april 2024 besök av polisen i samband med en myndighetsgemensam razzia där bland andra polis, kommun och Migrationsverket deltog.

– En person utan arbetstillstånd påträffades då i lokalerna, konstaterar kammaråklagare Thomas Bergström som väckte åtalet.

– Den här personen var ändå iförd arbetskläder, utförde arbete men utan att vara inskriven i personalliggaren, fortsätter åklagaren.

Först uppgav mannen att han inte visste om han verkligen arbetade på restaurangen.

Likväl hade han alltså arbetskläder på sig och mannen gick med på att han jobbade utan ersättning – utöver mat.

Ägaren uppgav att mannen en dag dök upp och sökte arbete.

Han har även sagt att det handlade om provanställning, mannen skulle endast städa och diska.

Men eftersom mannen saknat både uppehålls- och arbetstillstånd har ägaren gjort sig skyldig till brott mot utlänningslagen.

– Att vi arbetar ihop med gränspolisen är ingen hemlighet, men fler kommentarer än så kan jag inte ge dig, sa polisens insatschef Oskar Berggren i samband med en annan myndighetsgemensam razzia i fjol.

undefined
En myndighetsgemensam insats genomfördes den 24 april i fjol.

Restaurangägaren säger sig vara medveten om behovet att göra olika kontroller men att han i denna del litade på bolagets revisorer.

Samtidigt hade han sett ett LMA-kort, vilket visade att mannen var asylsökande och tilläts att vistats i landet i väntan på beslut.

Tingsrätten anser dock att företagaren varit likgiltig inför risken att mannen saknade föreskrivet arbetstillstånd:

"Därför ska han dömas för brott mot utlänningslagen i enlighet med åtalet".

Påföljden bestämdes till 7 500 kronor i böter plus en avgift till Brottsofferfonden.

Dessutom ska bolaget betala en särskild avgift på 57 300 kronor.

Huvudförhandlingen avgjordes nyligen utan företagarens medverkan.

undefined
Kammaråklagare Thomas Bergström var den som väckte åtalet mot företagaren (inom restaurangbranschen).

Thomas Bergström:

– Påföljden är rimlig vid bedömt oaktsamhetsbrott av detta slag, den särskilda avgiften för företaget följer av lag och är inte så mycket att säga något om.

Hur länge arbetade personen olagligt på den aktuella restaurangen?

– Det som kunde bevisas var arbete i en dag, även om utredningen innehöll obekräftade uppgifter om att det pågått betydligt längre än så. Men det gick som sagt inte att bevisa.

Insatsen var planerad av AKC, center för arbetslivskriminalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!