Solen ligger på vid uteplatsen och en grill är redan framdragen. Inne i verkstan dunkar hårdrocksmusik och vid fikabordet med svarta skinnfåtöljer står blommor från två banker. En tjänsteman från en av bankerna kom i egen hög person och lämnade över buketten. Som ett grattis efter utmärkelsen i lördags. Trots att de inte har något lån i banken.
Att vinna titeln Årets nyföretagare på Näringslivsdagen var oväntat säger nyföretagarna som i maj firar ett år.
– Det är en bekräftelse på att det var värt att satsa, att det var rätt att komma hit till Strängnäs, säger Kalle Johansson, nedsjunken i en av skinnfåtöljerna.
De bor visserligen i Strängnäs kommun, men kommer från Södertälje och Värmdö. De lärde känna varandra på jobbet, först på en bilskrot, sedan på Scania och därefter på en mindre verkstad. Under tolv år har de jobbat sida vid sida.
– Vi funkar bra ihop, även som vänner. Strängnäs saknade en lastbilsverkstad och när den här lokalen dök upp bestämde vi att vi skulle ta chansen, säger Thomas Lövstad Holmlund.
När deras gamla arbetsgivare fick reda på att de ville starta eget blev tonen mindre bra. Det skulle inte gå och i viss mån blev de motarbetade. Almi ville inte heller ge något lån. De fick ett annat "mindre lån" för verkstaden. Verktygen köpte de för sparade pengar.
– Det var ju en chansning, men vi har kunskapen. Vi var vana vid att kunderna ringde oss och vi ringde leverantörer, vi hade en bra kläm på det här, säger Thomas Lövstad Holmlund.
Genom Strängnäs kommuns näringslivskontor gick de kurser i marknadsföring och hur skatt och moms fungerar. De satt och stoppade brev i kuvert, satte på frimärken, och gjorde utskick till alla åkerier de kunde hitta. När de öppnade hade de tre jobb på ingång.
– Det blev en rivstart. Om januari och februari brukar man säga är de sämsta månaderna, men vi har haft arbete hela tiden, säger Kalle Johansson.
Det är tunga fordon, allt över 3,5 ton, som de reparerar. Skillnaden mellan P10:s lastbilsverkstad i Strängnäs AB och en så kallad märkesverkstad är att den sistnämnda byter ut reservdelar i större utsträckning, något som blir dyrare för kunden, menar Kalle Johansson.
– Om en kund kan spara 5 000 kronor så klart de åker hit.
Varför blev det tunga fordon och inte personbilar?
– Nej, för fan, ge oss lastbilar så vet vi vad vi ska göra, säger Kalle Johansson, och tillägger med en gnutta mer allvar att lastbilar är mer rejält och lättare att jobba med.
Hur kompletterar ni varandra?
– Han är musklerna, jag är hjärnan, säger Kalle Johansson, som var intresserad av att arbeta med kroppen efter att han gick ut grundskolan.
Inkommen på ett gymnasium där han egentligen inte ville gå gick Kalle Johansson och knackade på hos en verkstad för att få praktik. Han bad arbetsgivaren på verkstan att ringa till skolan för att sjukanmäla honom – men nej, arbetsgivaren krävde att han i alla fall läste in grundämnena. På det sättet blev det en speciallösning för Kalle Johansson. Thomas Lövstad Holmlund utbildade sig till personbilsmekaniker på gymnasiet och började i princip att jobba sista terminen.
Att praktisera tycker de båda är ett bra sätt att komma in i arbetslivet.
– Vi har en praktikant här, det är ingen som har tvingat hit honom. Han kom och knackade på och är så pass duktig att han får 60 kronor i timmen. Lär man sig det här kan man ha ett färdigt jobb när man går ut skolan, säger Kalle Johansson.
De har flera planer inför framtiden. För närvarande har de ett avtal med ett industriföretag för att reparera kran- och lastväxlar. Om samarbetet funkar kan det bli mer långvarigt. Men de är också intresserade av alkolås, där finns ett glapp på marknaden. Sedan finns drömmen att "släcka besiktningstvåor", alltså att reparera de fordon som får tvåor i besiktningen.
– Men för det är det jäkligt höga krav, man måste göra ett bra jobb, sköta papper för att få tillstånd, säger Thomas Lövstad Holmlund.
De jobbar runt 40 timmar i veckan, men försöker att finnas till hands även på helger om en kund behöver hjälp. Ekonomiskt har det nog egentligen gått bättre än de hade hoppats – om ett år beräknas skulderna vara avbetalade.
– Vi hade räknat på en omsättning på 2,5 miljoner på ett år, men det blir tre miljoner första året, säger Thomas Lövstad Holmlund.
På Näringslivsdagen kom många fram och gratulerade dem till utmärkelsen, folk som har företag som de i vissa fall har försökt att komma i kontakt med för att sälja sina tjänster.
– Vi pratade med högsta hönsen direkt, hövdingarna känns mer jordnära än mellanhänderna, säger Kalle Johansson om de positiva mötena.