Politiker och tjänstemän inom Strängnäs kommun ska utbildas i FN:s barnkonvention, som till stora delar kan komma att gälla som svensk lag framöver.
‒Enligt förslaget ska vissa paragrafer i olika lagtexter ändras så att det blir tydligare att man måste lyssna på vad barnen tycker, säger Helena Edvinsson som är kommunens egen barnombudsman.
Barnrättsutredningens förslag var färdigformulerat i mars 2016. Det skickades därefter ut på så kallad remiss till olika instanser, och nu väntar Helena Edvinsson och fler med henne på besked om hur det blir.
‒Det är sannolikt att barnrättskonventionen blir svensk lag. Först skulle det bli av 2017, men nu pratas det om 1 januari 2018. Det förbereder vi oss för nu, säger hon.
Den 23 maj drar så utbildningen av politiker och kontorschefer i gång. Först ut är socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Det är ett företag som heter Barnrättskonsulterna som står för den tre timmar långa utbildningen, som ska förse beslutsfattarna med grundläggande kunskaper om barnkonventionen och hur den kan bidra till att förbättra kommunens verksamheter.
‒Det viktiga är att det inte bara finns styrdokument utan också en uppföljning, så att det verkligen blir som man har bestämt. Jag tycker Strängnäs kommun har kommit ganska långt. Kommunfullmäktige har ett förslag på en handlingsplan om hur man ska jobba med barnkonventionen på sitt bord, något som sedan ska ut i alla nämnder, säger Helena Edvinsson.
Den 31 maj är det kultur- och fritidsnämnden och teknik- och servicenämnden med tillhörande kontorschefer som ska drillas. Den 13 juni är det dags för samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen. Handläggare och andra tjänstepersoner på kontoren ska utbildas till hösten, enligt Helena Edvinsson.