Ovisshet har bytts mot framtidsplaner

Från asylsökande till kommuninvånare. Tidningen följer upp hur det har gått för tidigare boende på Mälarblick, efter att de fått uppehållstillstånd i Sverige.

20150911 CL Asylsokande 2.jpg

20150911 CL Asylsokande 2.jpg

Foto:

Strängnäs2015-09-16 06:10

22-åriga Zakaria Khashan, statslös palestinier från Libyen, var en av de första som checkade in på Mälarblick. Mohamed Mahajer från Syrien och Seret Zeresenay från Eritrea kom dagen efter. Tidningen har följt de tre männen under deras asylprocesser. Alla har fått uppehållstillstånd och ingen av dem bor i dag kvar i Strängnäs kommun.

Mohamed Mahajer fick vänta i femton månader på sitt uppehållstillstånd. Kort därefter flyttade han hem till en familj i Stallarholmen. Efter att ha blivit folkbokförd i Strängnäs kommun kunde Mohamed Mahajer börja läsa svenska för invandrare, sfi, på Campus.

– Det är viktigt att prata bra och rätt på svenska. Det betyder att du respekterar språket och landet du bor i, säger han – på svenska, hela den timmeslånga intervjun görs på svenska.

Mohamed Mahajer är hjärtkirurg och hade redan från början siktet inställt på en utbildning i Köping, som på bara ett år kan göra det möjligt för honom att arbeta som läkare även i Sverige. Med hjälp av kontakter han fått under tiden på Mälarblick lyckades han få en lägenhet i Arboga, knappt två mil från Köping.

– Jag vet inte hur jag någonsin ska kunna tacka alla människor som har hjälpt mig, säger han med eftertryck innan han fortsätter:

– Nu pluggar jag svenska för akademiker, medicinsk terminologi, fyra dagar i veckan. En dag i veckan har vi undervisningen på lasarettet. Nästa vecka börjar jag en PCI-praktik på sjukhuset i Västerås. PCI, alltså ballongvidgning av kranskärl, är min specialitet. Nästa vecka är min viktigaste vecka här i Sverige.

Zakaria Khashan har flyttat något längre, till Helsingborg. Sedan en månad bor han i en enrummare tillsammans med en annan person, som en vän från Libyen har hjälpt honom att komma i kontakt med.

– Jag förstår att jag har haft väldig tur, jag vet att det är svårt att få lägenhet, säger han.

När tidningen når honom på telefon har han just avslutat dagens aktivitet hos arbetsförmedlingen; att skriva ett cv. Arbetsförmedlingens aktiviteter pågår fem dagar i veckan, åtta timmar om dagen. Inom kort börjar han sina sfi-studier.

– Jag trivs bra här, människor är vänliga och hjälpsamma. Det finns ställen man kan gå till bara för att konversera med andra på svenska och "ta en fika". Jag har inte varit där ännu men ska gå dit.

Tidningen har inte lyckats få kontakt med Seret Zeresenay, men även han ska bo i Arboga.

– Jag träffade honom utanför kyrkan för två veckor sedan. Han var där med sina vänner så vi pratade inte någon längre stund, säger Mohamed Mahajer.

Mohamed Mahajer berättar att den första tiden i eget boende har lärt honom mycket nytt om Sverige. Det är många nya lagar och regler, vedertagna såväl som oskrivna, att ta hänsyn till. Exempelvis att det inte är tillåtet att tvätta efter klockan 22, då kan man störa grannarna. Hyresvärden och grannarna i Arboga är till stor hjälp.

– Vi brukar sitta i trädgården på kvällarna och dricka kaffe. Det finns en kvinna som hjälper mig att prata bra svenska, hon korrigerar mig när jag säger fel så att jag lär mig rätt. Att ha någon att prata svenska med är det viktigaste, tror jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om