Staplarna som visar sjukskrivningarna inom Strängnäs kommun talar ett tydligt språk. Den stapel som avser årets sex första månader sticker iväg – betydligt högre än de staplar som avser helåren 2014 och 2013.
– Att sjukskrivningarna ökar generellt vet vi. Sedan 2012 har det ökat ungefär lika mycket varje år, med ungefär 0,6 procentenheter per år. Vi hade inte väntat oss en sådan dramatisk ökning av sjukfrånvaron, säger Ulrika Orrblad som arbetar som personalstrateg vid Strängnäs kommuns personalavdelning.
Socialkontoret och utbildningskontoret, de verksamheter som sysselsätter flest medarbetare, står för den mesta sjukskrivningen. Mer än hälften av sjukfrånvarotiden är långtidssjukskrivning, vilket innebär sjukdom i minst 60 dagar.
Enligt en kartläggning som personalkontoret gjorde 2014 är det "psykisk ohälsa" som är den vanligaste orsaken till sjukskrivningar. Inom det begreppet ryms allt från kroniska psykiska diagnoser till stressreaktioner.
– Kontaktyrken där man interagerar med andra människor innebär andra typer av påfrestningar än jobb inom exempelvis industrin. Människor gör inte alltid som man har tänkt, det kan uppstå situationer som man inte kan lämna och gå bara för att arbetsdagen är över. Då kan det vara svårare att dra en gräns mellan jobb och fritid, säger Ulrika Orrblad som kallar sjukfrånvaron för en av kommunens största utmaningar
En förklaring till sjukskrivningarna är att arbetsmiljön har blivit alltmer ansträngd. Enligt barn- och utbildningsnämndens delårsrapport har ekonomiska besparingar minskat personalstyrkan, samtidigt som fler elever behöver särskilt stöd i skolan och fler barn vistas på förskola allt längre tid. Enligt delårsrapporten ska sjukskrivningstalen fortsätta analyseras, en åtgärdsplan ska tas fram och det förebyggande arbetsmiljöarbetet utvecklas.
– Vi får jobba med frågan på de enheter det sjukfrånvaron ett problem men också lära av de enheter som inte har så hög frånvaro för att se vad de har gjort, säger nämndens ordförande Patric Johansson (M).