På nyårsafton slår många svenskar på stort och trakterar sig med både hummer och oxfilé till middag. På nyårsdagen är det däremot en enklare klassiker som gäller - nämligen pizza.
– Första januari är inte någon vilodag för Sveriges alla pizzabagare. Då beställer svenskarna nära tre gånger så mycket pizza än en vanlig söndag, säger Anders Signell, VD för OnlinePizza.se.
När tidningen kikar in hos Pizzeria Mälaren ett par timmar efter lunchanstormningen denna avslagna nyårsdag råder ett samlat och koncentrerat lugn.
— Det har varit jättemycket att göra. Många vill ha hämtmat i dag, säger Iso Yatan som driver pizzerian tillsammans med Cerdet Daghon.
Till sin hjälp har de ytterligare fyra pizzabagare i köket och alla verkar veta precis vad de ska göra. Telefonen ringer oavbrutet och på någon minut görs ytterligare fyra pizzor redo för gräddning. Det går undan framför den heta dubbelugnen.
— Vi säljer nog 200 procent fler pizzor i dag jämfört med en vanlig söndag och inför den här helgen beställer vi alltid hem extra av allt.
Restaurangens kebabpizza är utan konkurrens den mest populära och under den korta tid som vi är på plats sträcker Iso Yatan över mängder med ångade varma kartonger till hungrande kunder.
— Jag vet faktiskt inte varför kebabvarianten säljer så bra, själv föredrar jag en enkel Vesuvio, säger han och ler.