Kvinnorna har flyttat till Strängnäs från länder som Ukraina, Armenien, Syrien, Belarus, Turkiet och Litauen. De är i åldrarna 27 till 73 år och har bott i Sverige i allt från några år till bara några månader.
Bakom aktiviteterna står Strängnäs Internationella kvinnoförening. Gruppens handledare är den pensionerade läraren Kerstin Sjöblom från Eskilstuna.
Programmet för fredagsträffarna varierar. Ibland samlas de för att bara fika och prata svenska. Andra dagar gör de studiebesök för att lära sig mer om hur det svenska samhället fungerar.
Den här dagen gästas gänget av Alexanda Uhlmann Konjicija, som är barnbibliotekarie i Multeum. Hon vill inspirera kvinnorna till att läsa för barn. Hennes budskap är att det inte behöver vara så komplicerat.
Hon har tagit med sig böcker för olika åldersgrupper, och börjar med att visa upp bilderböcker med boksidor i kartong för de minsta.
– Det gör inget om man inte kan läsa texten. Det räcker med att kunna läsa bilder.
Hon visar en bok om Astrid Lindgrens karaktär, Emil i Lönneberga, som helt saknar text. På bilderna finns olika djur som man kan hitta på en bondgård. Hon tipsar om att man kan tala om djurens färg, hur de låter, om de är stora eller små och om de har en svans eller inte.
En annan bok handlar om ett ängsligt äpple. Då kan man prata om vad som syns på bilderna, men även om känslor.
Hon berättar också att det på biblioteket i Multeum finns böcker på många språk. De vanligaste titlarna för barn finns på ett 50-tal språk och många finns att få i två versioner i samma lån – på svenska och barnets modersmål – så att man kan läsa på båda språken parallellt.
När samtalet kommer igång handlar det om hur man ska motivera äldre barn att lägga i från sig mobilerna och läsplattorna och läsa böcker i stället för att kolla på Youtubeklipp och annat.
Alexandra tipsar om att vissa barn föredrar fackböcker och visar också upp spännande och lagom läskiga böcker som kan tilltala lite större barn.
Oavsett vilket språk man talar eller vart man kommer ifrån i världen finns det stora fördelar med att läsa för sina barn, säger hon.
– Den som läser för sitt barn i tio minuter per dag från att de små till tolv års ålder, kan förbättra barnets ordförråd från 15 000-17 000 ord till mellan 50 000 och 70 000 ord, säger Alexanda Uhlmann Konjicija.
Läsprojektet stöds av Sparbanken Rekarnes stiftelse, vilket gör att kvinnorna kan få med sig några böcker hem.