Nu blir Långberget finare och säkrare

Under sommaren får Långberget sig en uppfräschning. Men ristningen som den förrförre kungen sägs ha gjort på en bergknalle är fortfarande otydlig.

Strängnäs2014-08-08 15:29

Just nu pågår ett förbättringsarbete på Långberget, den tätortsnära skog som många Strängnäsbor använder som rekreationsområde. Parkbänkar byts ut, ett räcke och en bro ska förbättras. Det är en grupp trainee-arbetare från arbetsmarknads- och sysselsättningsenheten vid Strängnäs kommun som utför jobbet.

– Ibland måste man vara lite smart, säger Peter Nyberg finurligt och betraktar ett av fästena till räcket.

Det har gått av, genom skadegörelse förmodar Peter Nyberg. Nu ska ett nytt fäste tillverkas, och därefter förses med en tvärslå som kan hjälpa motionärer och flanörer som passerar höjdskillnaden en bit in på stigen.

– Nu skruvar vi bort det här, tar med det till verkstaden och använder det som mall. Då får vi exakt samma hålbild i det nya fästet, säger han.

Gruppen har arbetat på Långberget till och från under fyra–fem veckors tid, parallellt med andra uppdrag runt om i kommunen. Men att fylla i den ristning som kung Gustav V sägs ha gjort i en bergknalle år 1910 ingår inte i jobbet.

– Det är tråkigt att kommunen inte gör något med stenen, säger Strängnäsbon Martin Wallström, som har kämpat för en ifyllning och ordentlig skyltning till platsen.

Det var när Martin Wallström letade efter en så kallad geocache tillsammans med sin son i vintras, som han la märke till att delar av skogsområdet inte längre ser ut som när han själv var barn. Han såg murkna träbänkar och hade svårt att hitta fram till ristningen, som han visste fanns där någonstans.

Ristningen lär ha gjorts i samband med att domkyrkan återinvigdes efter den stora restaureringen. Någon gång därefter har den fyllts i med färg för att synas bättre. Nu har den mesta färgen nötts bort och bokstäverna och siffrorna som bildar "Gustaf 1910" är svåra att urskilja.

Martin Wallström skrev ett inlägg om inskriptionen i en lokal Facebook-grupp, och tidningen uppmärksammade hans engagemang i en artikel som publicerades i början av januari. Kort därefter meddelade Charlotta Steneskog (FP) att kulturnämnden skulle ta sig an frågan. Tidigare i år gavs kulturförvaltningen i uppdrag att ta reda på fakta kring stenens historik och undersöka eventuella åtgärder. Någon återrapportering har ännu inte gjorts, säger Steneskog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om