Ungas kriminalitet och narkotikabruk i fokus

Kommunens och polisens medborgarlöfte fokuserar åter på problem med kriminalitet och narkotika bland unga.
"Vi ser att lägesbilden när det gäller ungdomar kvarstår", säger kommunpolis Peter Sigurd.

Strängnäs kommundirektör Lars Ekström med medborgarlöftet som under torsdagen undertecknades av honom själv och lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist.

Strängnäs kommundirektör Lars Ekström med medborgarlöftet som under torsdagen undertecknades av honom själv och lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2021-03-11 16:30

Varje år avger Strängnäs kommun och polismyndigheten ett medborgarlöfte. Löftet är ett komplement till den lokala överenskommelse om samverkan som kommunen och lokalpolisområdet Eskilstuna Strängnäs har.

Målet med löftet är att öka tryggheten och minska brottsligheten i kommunen.

För 2021 är fokus satt på kriminalitet bland ungdomar och unga vuxna, ungdomar med normbrytande beteenden, samt att upptäcka droger bland unga. Löftet är i stort sett detsamma som för 2020.

– Vi ser att lägesbilden när det gäller ungdomar kvarstår, säger kommunpolis Peter Sigurd.

Polisens och kommunens gemensamma bild är att tillgång och missbruk av narkotika bland unga samt ungdomar som etableras i kriminalitet har ökat de senaste åren.

Polisen vill ändå betona att det är relativt få unga som har ett normbrytande beteende.

– Det är en ganska liten grupp som är ordningsstörande i Präntaren och i Resecentrum och som brukar narkotika. Det är inte fler än 10–15 ungdomar i hela kommunen som är drivande. Men de kan få med sig andra att begå brott och är fortfarande så många att de ställer till problem, säger kommunpolis Peter Sigurd.

Enligt medborgarlöftet ska ni leda in ungdomar på andra banor än den kriminella, hur då?

– Det kan vara genom ett kontaktsökande arbete av lokalpolisen. Vi kan stötta ungdomarna och vägleda dem i rätt riktning när vi träffar på dem enskilt, säger Peter Sigurd.

– Vi har våra fritidsgårdar, team ungdom samt att föreningar kan söka bidrag från trygghetsfonden till trygghetsskapande aktiviteter. Sedan anordnar kommunen också riktade aktiviteter. Det handlar om att fånga upp den stora gruppen ungdomar så att få hamnar i kriminalitet, säger kommundirektör Lars Ekström.

Polisen ska under året genomföra narkotikasök med hund på skolor i förebyggande syfte. Polisen ska fortsätta arbeta med Linköpingsmodellen, där polisen tillsammans med socialtjänsten åker hem till unga som misstänks ha börjat med droger.

Kommunen och polisen kommer fortsätta arbetet med Effektiv samordning för trygghet, EST, för att tidigt upptäcka ungdomar som är på väg in i kriminalitet och narkotikamissbruk. Kommunen ska anordna minst två föräldraträffar på skolor med förebyggande information och minst fyra trygghetsvandringar.

Polisen ska genomföra insatser mot problematiken runt EPA-traktorer och mopedbilar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!