Mälarblicks barn nya i klassen

Några tragglar hälsningsfraser medan andra övar på vad kroppens alla delar heter. Eleverna har olika bakgrunder, de bär på skilda kulturer och talar olika språk. De förenas i viljan att lära sig svenska.

Strängnäs2014-12-09 18:00

På Mälarblicks tillfälliga boende för asylsökande bor många barn i skolåldern. De har alla fått möjlighet att börja skolan i Strängnäs, en rättighet som de har. Ukrainska Elina är ett av dem.

– Jag älskar att läsa och studera så jag är jätteglad att jag har fått börja skolan här. Det var min önskan, säger hon med översättningshjälp från studiehandledare Maia Nicolova Abbas.

Elina är ett av sammanlagt fem asylsökande barn från Mälarblick som går i en av Paulinska skolans internationella klasser, tillsammans med andra nyanlända elever. Här får de grundläggande undervisning i svenska, engelska och matte innan de slussas ut i den ordinarie undervisningen, ämne för ämne, allt eftersom kunskaperna blir bättre.

– Jag är intresserad av språk. Hemma var det ukrainska som var mitt favoritämne och här tycker jag att svenska är roligast, säger Elina som redan kan säga enklare fraser på svenska.

Hon gick till och med årskurs 4 i Ukraina, innan hennes familj kände sig tvingad att fly från Krim. För tre månader sedan sökte de asyl i Sverige, där de nu bor på Mälarblick i väntan på att Migrationsverket ska fatta beslut om huruvida de får stanna i landet eller inte.

– Hemma försökte de göra allt ryskt. Vi var tvungna att läsa ryska och tala ryska. De sköt med vapen utanför vårt fönster, berättar 11-åringen.

Emma Johansson, en av lärarna i svenska som andraspråk, berättar att många elever till en början är tysta och inåtvända men att de brukar öppna upp sig ganska snabbt. Många har ett behov av att prata om vad de har varit med om.

– Särskilt de äldre barnen som har en större förståelse av vad som har hänt, de berättar ofta om sin resa till Sverige. Och alla vill berätta om sina hemländer, berätta och visa hur det är där. Inte om det hemska utan om det som är bra, säger Emma Johansson.

Hon och hennes kolleger undervisar eleverna på svenska, ofta med stöd av studiehandledare som talar barnens modersmål. Kommunen är skyldig att anordna modersmålsundervisning om det finns en grupp på minst fem elever inom kommunen som talar språket. För elever från små språkgrupper kan stödet alltså utebli.

Hur lång tid eleverna går i den internationella klassen varierar. Det har hänt att barn med god språkkänsla och som har gått i skolan i sina hemländer har varit helt utslussade efter ett halvår, berättar läraren Linda Jakobsson. Andra barn, som inte alls gått i skola, kan behöva stanna betydligt längre.

– Alla barn ligger på olika nivåer. Vi anpassar undervisningen efter det, säger hon.

En internationell klass finns även på Vasaskolan, där fyra av Mälarblicks skolbarn går. På Tosteröskolan går åtta barn från Mälarblick och på Karinslundsskolan två barn.

Av hänsyn till barnen och deras familjer har tidningen medvetet valt att endast använda deras förnamn i artikeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om