Det skrattas, snackas och plockas bland gamla klädställningar. Trots att Grassagårdens uteservering just har stängts råder det febril aktivitet på den lummiga innegården. Här minglar gamla tvätterskor med kungar, vikingar och simpla tjuvar. Det är bara minuter kvar tills att genrepet av årets dramatiserade stadsvandring ska starta och förväntningarna är högt uppskruvade.
– Det har blivit lite av en folkrörelse. Här träffas vi från olika bakgrund, yrken och åldrar och umgås på ett fantastiskt sätt, säger Inga Mörkberg.
Hon gör rollen som den färgstarka nykterhets- och kvinnosakskämpen Augusta Widebeck, som går att beundra under sju torsdagskvällar framöver.
– Se på alla dessa fantastiska människor som bjuder på sig själva. Det hoppar man inte av i första taget, säger Carina Eriksson.
Hon är en av flera guider, som gör uppemot fyra publikturer per kväll, och har varit med i 21 år.
– Jag missade första året då jag examinerade mig till guide. Då gick jag med bredvid och lärde mig, så det räknas inte, säger hon.
En som däremot varit med från starten är Margareta Meier, som gör karaktären som tvätterska.
– Jag byter aldrig roll, den är min och jag ändrar lite själv i repertoaren så att den ska passa tillfället. Man får ett otroligt gensvar från publiken och vi har en härlig gemenskap, säger hon.
Märta Wrede, 10 år, är ny i dessa historiska sammanhang. Hon gör rollen som sotunge och håller som bäst på att smutsa ner de ljusa kläderna lite extra.
– Det var en lärare på skolan som lockade med mig och jag tyckte att det verkade spännande. Det ska bli kul att fås spela teater, säger hon och rufsar till frisyren.
Snart kommer självaste Gustav Vasa, i år gestaltad av Kenneth Lilja, ut från kostymrummet. Iförd vackra tidsenliga kläder tittar han barsk ut över församlingen. Det är dags att bli vald till kung i kväll.