(M) gillar förslag om rätten att utmana kommunen

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) är positiv till ambitionen med den borgerliga motionen om utmaningsrätt, medan Vänsterpartiets gruppledare David Aronsson är klart skeptisk.

"Det enda som är säkert är att det inte kommer att vara möjligt att göra allt så som vi gjorde det i går, utan att vi måste utveckla våra arbetsätt", säger Jacob Högfeldt (M) apropå motionen om utmaningsrätt. David Aronsson (V, lilla bilden) är negativ till konceptet.

"Det enda som är säkert är att det inte kommer att vara möjligt att göra allt så som vi gjorde det i går, utan att vi måste utveckla våra arbetsätt", säger Jacob Högfeldt (M) apropå motionen om utmaningsrätt. David Aronsson (V, lilla bilden) är negativ till konceptet.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2019-08-05 16:06

I fredags berättade tidningen att de fyra borgerliga oppositionspartierna C, L, KD och STRP vill införa utmaningsrätt, så att näringslivet kan utmana de kommunala verksamheter företag tror sig kunna utföra billigare och bättre.

Kvartetten har 11 av fullmäktiges 55 mandat, så om motionen får stöd av Moderaternas 17 mandat går den igenom.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M):

– Jag är i grunden väldigt positiv till motioner som adresserar frågan om hur vi ska klara välfärdsutmaningen. Det är något alla politiska partier måste vara med och fundera på och det här är ett sätt. Sedan måste vi titta närmare på vad motionen kan få för effekter och hur den kan genomföras. Vi i majoriteten behöver också fundera på om vi tror det här kan utveckla Strängnäs.

Jacob Högfeldt konstaterar att M och S, som samverkat i majoritet sedan 2014, hittills inte haft några större meningsskiljaktigheter vid beslut.

– I samband med flerårsplanen presenterade vi våra tankar om att ta fram ett konkurrensprogram och i någon mening är ju ambitionen i de här olika uppläggen delvis likartade. Det handlar om att titta på hur vi kan bedriva vår verksamhet så bra som möjligt för våra invånare, säger Jacob Högfeldt.

Vänsterpartiets gruppledare David Aronsson är skeptisk till konceptet utmaningsrätt.

– Vi är ju i grunden motståndare till att minska den offentliga verksamheten. Visst finns det skäl att se över den, men kommunen ska avgöra inom vilka områden det inte finns samordningsvinster och fördelar av egen regi. Det är ju exempelvis olämpligt om kommunen har en stor maskinpark som står och dräller och där har vi redan en upphandlad entreprenad, säger han.

David Aronsson menar att oavsett om utmaningsrätt skulle ge en enskilt billigare verksamhet, så skulle kommunen inte spara några skattekronor.

– Alla upphandlade verksamheter måste ju kontrolleras, särskilt om det är inom ett område som inte redan finns på entreprenad. Man förlorar också stordrifts- och samordningsvinster eftersom alla stödfunktioner blir för stora om man börjar knoppa av verksamheter.

Jacob Högfeldt, kommentar?

– Jag vill vara tydlig med att jag är positiv till motionens ambition, men att jag inte vill säga mer innan vi noggrant tittat på den med våra tjänstemän och majoritetskolleger.

Den 26 augusti landar motionen hos kommunfullmäktige, som avgör hur frågan ska beredas för beslut.

Debatt är att vänta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om