Krögare stÀller in eller stÀller om inför julborden

"NÀr vi inte kan ta emot fler Àn 50 gÀster i lokalen Àr det meningslöst att servera julbord, men vi hÄller öppet hÀr ÀndÄ." Maria Bystedt som driver SkottvÄngs grufva Àr en av mÄnga krögare som tvingats tÀnka om, eller tÀnka nytt, pÄ grund av coronapandemin.

Varken SkottvĂ„ngs grufva (Maria Bystedt) eller Edsbacka Bistro (Tobias Andersson) kan servera julbord pĂ„ grund av coronapandemin. PĂ„ Gripsholms vĂ€rdshus (Fredrik Åström) kommer julens lĂ€ckerheter dĂ€remot att erbjudas, men dĂ„ i form av bordsservering.

Varken SkottvĂ„ngs grufva (Maria Bystedt) eller Edsbacka Bistro (Tobias Andersson) kan servera julbord pĂ„ grund av coronapandemin. PĂ„ Gripsholms vĂ€rdshus (Fredrik Åström) kommer julens lĂ€ckerheter dĂ€remot att erbjudas, men dĂ„ i form av bordsservering.

Foto: Åsa Ekström/Lars Kilström/Jens Alvin/Jonas Ingre

StrÀngnÀs2020-10-16 07:07

SkottvÄng har egentligen plats för 100 kroggÀster men i dessa tider Àr det inte tillÄtet att vÀlkomna sÄ mÄnga.

Maria Bystedt och hennes personal har ÀndÄ stretat pÄ under sommaren och hösten, med hjÀlp av stor uppfinningsrikedom.

NÄgot julbord kan hon emellertid inte erbjuda, vilket betyder att en lÄng tradition bryts.

– FĂ„r vi bara ta in 50 matgĂ€ster skulle det knappast gĂ„ med vinst. Det Ă€r dessutom lika mycket jobb för oss att laga julmat Ă„t 50 gĂ€ster som Ă„t det dubbla antalet, fortsĂ€tter Maria Bystedt.

undefined
Alexandra Wedel Hedqvist pÄ Elsas kantin: "Vi mÄste sprida ut gÀsterna tidsmÀssigt och fÄ ett bra flöde."

– Jag tycker inte att nĂ„gon borde fĂ„ servera julbord i Ă„r, eftersom buffĂ©er och köer bör undvikas. Vi har till exempel tagit bort vĂ„ra söndagsbuffĂ©er.

Hon Àr dock ÀndÄ förhoppningsfull inför julmÄnaden.

– Vi ska ha öppet tre dagar i veckan och servera a la carte. Menyn kommer att vara julinspirerad dĂ„, sĂ€ger Maria Bystedt som under hösten kontinuerligt anordnar pubkvĂ€llar varje fredag och levande musik om lördagarna.

– Nu planerar jag för att kunna hĂ„lla öppet Ă€ven i mellandagarna. Hur det blir pĂ„ nyĂ„rsafton Ă€r lite oklart, vi brukar ha nĂ„gon sorts baluns dĂ„.

Sen tar du vÀl semester under hela januari, som brukligt Àr?

– Det kanske jag inte kan göra av ekonomiska skĂ€l. För oss i den hĂ€r branschen gĂ€ller det att kunna fatta snabba beslut.

Tobias Andersson som driver Edsbacka bistro i StrÀngnÀs har sedan lÀnge insett att det inte blir nÄgra julbord i hans lokaler med plats för ett 40-tal besökare.

undefined
Lenny Söderlund pÄ VÀrdshuset Gripen i Stallarholmen planerar för ett traditionellt julbord dÀr det dock gÀller att följa alla direktiv och rekommendationer.

I stĂ€llet erbjuds en sexrĂ€tters vintermeny, onsdag–lördag under perioden 27 november–19 december.

– Jag sörjer inte att vi hoppar över julbordet ett Ă„r, det Ă€r förvisso en rolig grej men samtidigt pĂ„frestande. Det kĂ€nns kul med ett nytt koncept Ă€ven om innehĂ„llet tills vidare förblir en hemlighet, det Ă€r dessutom inte helt spikat, konstaterar Tobias Andersson.

PÄ andra hÄll kommer emellertid traditionella julbord att erbjudas, dock med vissa revideringar.

– Vi drar igĂ„ng den 27 november och serverar julbord tre gĂ„nger i veckan. Vi har börjat att emot bokningar och ser givetvis till att följa alla direktiv och rekommendationer, hĂ€lsar Lenny Söderlund pĂ„ VĂ€rdshuset gripen i Stallarholmen.

undefined
Christine Blomqvist Gyllby, Megs kök och trevligt, erbjuder ett julbord med ett minimum av spring.

– Hos oss blir det sittande bord. GĂ€sterna serveras i sex–sju omgĂ„ngar, sĂ„ att vi har ett coronasĂ€kert julbord, pĂ„ sĂ„ sĂ€tt tror vi Ă€ven att matsvinnet kan minskas, förklarar Fredrik Åström pĂ„ Gripsholms vĂ€rdshus dĂ€r man i fjol rĂ€knade in cirka 3 000 julbordsgĂ€ster.

– Vi har tagit emot 800 bokningar hittills, en brĂ„kdel jĂ€mfört med tidigare Ă„r. Konceptet nu Ă€r sittande bord, endast desserten fĂ„r gĂ€sterna hĂ€mta sjĂ€lva, berĂ€ttar Christine Blomqvist Gyllby pĂ„ Megs kök och trevligt i Malmby.

Hon fortsÀtter:

– Det gĂ„r ocksĂ„ utmĂ€rkt att bestĂ€lla catering av oss.

undefined
PÄ det hÀr sÀttet kommer rÀtterna att serveras pÄ Gripsholms vÀrdshus.

Alexandra Wedel Hedqvist driver Elsas kantin i Gula rosornas by.

– Jag har aldrig funderat pĂ„ att stĂ€lla in julbordet, dĂ€remot lĂ€r det bli mindre intĂ€kter Ă€n andra Ă„r. 

Hon satsar ocksÄ pÄ sittande bord, Ätskilda sÀllskap och att börja nÄgon timme tidigare Àn vanligt.

– Det gĂ€ller att hitta ett bra flöde, sĂ€ger hon.

Taxinge slott och Slottspaviljongen i Mariefred kommer ocksÄ att servera julbord, enligt sina hemsidor. Taxinge har dÀremot tvingats att stÀlla in den populÀra julmÀssan i november, ansedd som landets största med cirka 130 aktörer.

DĂ„ serveras julbord

Taxinge slott: 27 november–20 december.

Slottspaviljongen: 27 november–20 december.

Gripsholms vÀrdshus: Startar veckan före första advent, avslutas pÄ julafton.

VĂ€rdshuset gripen: 27 november–20 december.

Elsas kantin: Oklart, men öppnar troligen efter första advent.

Megs kök och trevligt: GĂ„r att boka under perioden 19 november–19 december.

Karta: SkottvÄngs gruva
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!