SkottvÄng har egentligen plats för 100 kroggÀster men i dessa tider Àr det inte tillÄtet att vÀlkomna sÄ mÄnga.
Maria Bystedt och hennes personal har ÀndÄ stretat pÄ under sommaren och hösten, med hjÀlp av stor uppfinningsrikedom.
NÄgot julbord kan hon emellertid inte erbjuda, vilket betyder att en lÄng tradition bryts.
â FĂ„r vi bara ta in 50 matgĂ€ster skulle det knappast gĂ„ med vinst. Det Ă€r dessutom lika mycket jobb för oss att laga julmat Ă„t 50 gĂ€ster som Ă„t det dubbla antalet, fortsĂ€tter Maria Bystedt.
â Jag tycker inte att nĂ„gon borde fĂ„ servera julbord i Ă„r, eftersom buffĂ©er och köer bör undvikas. Vi har till exempel tagit bort vĂ„ra söndagsbuffĂ©er.
Hon Àr dock ÀndÄ förhoppningsfull inför julmÄnaden.
â Vi ska ha öppet tre dagar i veckan och servera a la carte. Menyn kommer att vara julinspirerad dĂ„, sĂ€ger Maria Bystedt som under hösten kontinuerligt anordnar pubkvĂ€llar varje fredag och levande musik om lördagarna.
â Nu planerar jag för att kunna hĂ„lla öppet Ă€ven i mellandagarna. Hur det blir pĂ„ nyĂ„rsafton Ă€r lite oklart, vi brukar ha nĂ„gon sorts baluns dĂ„.
Sen tar du vÀl semester under hela januari, som brukligt Àr?
â Det kanske jag inte kan göra av ekonomiska skĂ€l. För oss i den hĂ€r branschen gĂ€ller det att kunna fatta snabba beslut.
Tobias Andersson som driver Edsbacka bistro i StrÀngnÀs har sedan lÀnge insett att det inte blir nÄgra julbord i hans lokaler med plats för ett 40-tal besökare.
I stĂ€llet erbjuds en sexrĂ€tters vintermeny, onsdagâlördag under perioden 27 novemberâ19 december.
â Jag sörjer inte att vi hoppar över julbordet ett Ă„r, det Ă€r förvisso en rolig grej men samtidigt pĂ„frestande. Det kĂ€nns kul med ett nytt koncept Ă€ven om innehĂ„llet tills vidare förblir en hemlighet, det Ă€r dessutom inte helt spikat, konstaterar Tobias Andersson.
PÄ andra hÄll kommer emellertid traditionella julbord att erbjudas, dock med vissa revideringar.
â Vi drar igĂ„ng den 27 november och serverar julbord tre gĂ„nger i veckan. Vi har börjat att emot bokningar och ser givetvis till att följa alla direktiv och rekommendationer, hĂ€lsar Lenny Söderlund pĂ„ VĂ€rdshuset gripen i Stallarholmen.
â Hos oss blir det sittande bord. GĂ€sterna serveras i sexâsju omgĂ„ngar, sĂ„ att vi har ett coronasĂ€kert julbord, pĂ„ sĂ„ sĂ€tt tror vi Ă€ven att matsvinnet kan minskas, förklarar Fredrik Ă ström pĂ„ Gripsholms vĂ€rdshus dĂ€r man i fjol rĂ€knade in cirka 3 000 julbordsgĂ€ster.
â Vi har tagit emot 800 bokningar hittills, en brĂ„kdel jĂ€mfört med tidigare Ă„r. Konceptet nu Ă€r sittande bord, endast desserten fĂ„r gĂ€sterna hĂ€mta sjĂ€lva, berĂ€ttar Christine Blomqvist Gyllby pĂ„ Megs kök och trevligt i Malmby.
Hon fortsÀtter:
â Det gĂ„r ocksĂ„ utmĂ€rkt att bestĂ€lla catering av oss.
Alexandra Wedel Hedqvist driver Elsas kantin i Gula rosornas by.
â Jag har aldrig funderat pĂ„ att stĂ€lla in julbordet, dĂ€remot lĂ€r det bli mindre intĂ€kter Ă€n andra Ă„r.
Hon satsar ocksÄ pÄ sittande bord, Ätskilda sÀllskap och att börja nÄgon timme tidigare Àn vanligt.
â Det gĂ€ller att hitta ett bra flöde, sĂ€ger hon.
Taxinge slott och Slottspaviljongen i Mariefred kommer ocksÄ att servera julbord, enligt sina hemsidor. Taxinge har dÀremot tvingats att stÀlla in den populÀra julmÀssan i november, ansedd som landets största med cirka 130 aktörer.