November har sÄ hÀr lÄngt varit en riktigt svag mÄnad betrÀffande antalet gÀster och intÀkter för Grekisk taverna i VÀsterviken, men Simon Varli sitter knappast ensam i den bÄten.
â Vi ser ett stort bortfall dagligen, inte bara pĂ„ helgerna. Aktiviteter som after work Ă€r ju inget som pĂ„gĂ„r för tillfĂ€llet.
Enligt planen ska Grekisk taverna hÄlla stÀngt tre veckor kring jul och nyÄr.
Simon Varli skulle dock kunna tÀnka sig att "gÄ hem" tidigare Àn sÄ.
â Ibland kĂ€nns det inte vĂ€rt att hĂ„lla öppet. Men jag förstĂ„r folk som Ă€r försiktiga, de vill bidra till att stoppa spridningen.
Hur fungerar det med avhÀmtning av mat?
â Ibland har vi erbjudanden, och dĂ„ sĂ€ljs det en del.
Vad betyder det senaste beslutet att alkohol inte fÄr serveras efter klockan 22.00?
â Det drabbar hela branschen.
Simon Varli pÄpekar att krogen gjort allt för att begrÀnsa smittspridningen med utglesade bord, avhÀmtningserbjudanden, handsprit och omsorgsfulla desinficeringar.
â I somras gjorde kommunen en satsning i VĂ€sterviken, och det var bra för oss restauranger, konstaterar han.
Jozefina Ivis driver Riva bara nÄgot stenkast frÄn Grekisk taverna. Den andra coronavÄgen med tillhörande restriktioner har slagit hÄrt Àven mot hennes verksamhet.
â I november har vi tappat 80 procent. Jag ska trĂ€ffa min revisor och övervĂ€ger att stĂ€nga, i sĂ„ fall frĂ„n den 1 december. Sen kommer vi tillbaka nĂ€r tiderna blir bĂ€ttre.
Vad hÀnder i sÄ fall med personalen?
â Jag Ă€r osĂ€ker pĂ„ om vi fĂ„r permittera. Men jag hoppas att de vill arbeta hĂ€r Ă€ven i framtiden.
I helgen hÀnde inte mycket inom Rivas vÀggar.
â Vi hade lite avhĂ€mtning, men folk Ă€r rĂ€dda för att gĂ„ ut nu, förklarar Jozefina Ivis.
Hur ser du pÄ beslutet om att alkohol inte fÄr bestÀllas efter klockan 22?
â För oss innebar det att vi stĂ€ngde tvĂ„ timmar tidigare Ă€n vanligt i helgen, sĂ„ det pĂ„verkar förstĂ„s negativt. Det kĂ€nns som att man sparkar pĂ„ den som redan ligger. De som har gjort fel borde bestraffas men hĂ€r har vi verkligen kĂ€mpat för att efterleva restriktionerna. Det blev en bökig sommar med enbart bordsservering. Jag tycker att 90 procent av gĂ€sterna skött sig ocksĂ„.
"Uteserveringen" har skÀrmats av sÄ att Riva ska skippa onödiga kostnader för uppvÀrmning nu nÀr kunderunderlaget Àr klent.
AvhÀmtad mat Àr en viktig pusselbit för Father steakhouse pÄ Storgatan.
â Betydligt fler bestĂ€ller mat Ă€n sitter hĂ€r och Ă€ter, berĂ€ttar köksmĂ€staren Herman Kendirjian.
â Vi har satsat pĂ„ nĂ„got vi kallar för krispaket. Drygt en handfull rĂ€tter sĂ€ljs till rabatterade priser. Det hjĂ€lper bĂ„de oss och StrĂ€ngnĂ€sbor som kan ha det tufft ekonomiskt just nu, pĂ„ grund av corona, fortsĂ€tter han.
DÄ alkohol inte fÄr sÀljas efter klockan 22 har öppettiderna förkortats bÄde fredag och lördag.
â FĂ€rre gĂ€ster och mindre försĂ€ljning innebĂ€r att personalen ocksĂ„ fĂ„r mindre att göra. Det kanske behövs en servitör i stĂ€llet för tvĂ„. Vi försöker att hĂ„lla balansen.
Hur illa stÀllt Àr det?
â Vi skriker inte nu, men vi behöver varenda krona.
PÄ samma gata som Father steakhouse ligger Formosa som hade stÀngt i ungefÀr sju veckor under vÄren och Àven upphörde med sina bufféer. Nu Àr kinakrogen öppen, men:
â HĂ€r har vi det ganska lugnt pĂ„ luncherna, sĂ„ vardagarna Ă€r inte bra. Av det vi sĂ„lt pĂ„ sistone Ă€r ungefĂ€r 80 procent mat för avhĂ€mtning, summerar Ă€garen Jessica Zheng.