Även om de nya anläggningarna officiellt inte invigs förrän på sensommaren kommer konstverken att stå klara långt tidigare. Totalt har projektet en budget på cirka 2,1 miljoner kronor.
– Det finns i Sverige något som heter enprocentsregeln vilken innebär att en del av byggnationskostnaden används för konstnärliga gestaltningar. Den budgeten bekostar alla skissande konstnärers skissarbeten, projektledning, belysning, skyltning, betongfundament, infästningar i vägg, allt material med mera, och endast en mindre del av budgeten går till konstnärens arbete – en ersättning för nedlagd tid – mot faktura, förklarar Björn Norberg.
Han är anlitad av Strängnäs kommun som curator, konstnärlig rådgivare, och alltså inte anställd.
– I uppdraget ingår bland annat att hjälpa kommunen att genomföra konstnärliga gestaltningsuppdrag men också att hjälpa kommunen vid renoveringar av äldre konstverk, förklarar Björn Norberg.
Tre utvalda konstnärer skickade in förslag som en jury tittade på utan att veta vem som skissat på vad.
Ebba Matz, som är i 60-årsåldern och har sitt ursprung i Dalarna, tog hem simhallstävlingen.
Hennes konstverk ska stå utomhus – men nära entré och cykelställ.
– Den heter "Källa". Jag har dels låtit mig inspireras av simhallsbygget i Leksand när jag var sju år, dels av en springkälla utanför Rättvik som uppstod när man egentligen borrade efter olja på 1800-talet, säger Ebba Matz.
Hittills har Ebba Matz varit på Larslunda IP två gånger och fått besked om att Källa ska avtäckas i juni.
– Den är gjord av rostfritt stål och fyra och en halv meter hög, så att folk inte ska kunna klättra upp i den. I ändarna av stålrören ska det finnas glaskristaller, vilka symboliserar vattendroppar.
Alla ritningar är klara men för att bygga ihop konstverket måste hon ta hjälp av en mekanisk verkstad.
– Att jag fick uppdraget gjorde mig jätteglad. Jag skulle vilja göra något liknande hemma i Leksand.
"Källa" kommer att få belysning från en stolpe i närheten.
– Det blir sittplatser runtomkring, och jag ser konstverket om ett slags landmärke och mötesplats, säger Ebba Matz.
Har du varit i Strängnäs tidigare i liknande sammanhang?
– Nej, bara i domkyrkan och i Lars-Olof Loelds ateljé. Jag träffade honom i olika sammanhang, bland annat Konstakademien. Hallen min har jag faktiskt målat i Loeldrosa.
Vad har du själv för relation till idrotten?
– Jag har sportat mycket i mina dar. Som ung höll jag på med konståkning, skidor och fotboll. Sånt man gör på en liten ort. Och självklart håller jag på Leksand i ishockey.
Björn Norberg om "Källa":
– Den är stilig och ska synas på håll. Man kan tolka konstverket som ett stilrent plask!
När en besöksdag anordnas på Larslunda IP 10 maj räknar Ebba Matz kollega Emille de Blanche med att både hon och hennes bidrag till arenan, "Momentum" ska finnas på plats.
Konstruktionen väger cirka 300 kilo och ska sitta på väggen i hallens foajé.
– Processen som jag får vara med om har varit intressant, från en hög med grus till en färdigbyggd arena. Att skapa ett verk utefter förutsättningarna och beställarens önskan, berättar hon från ateljén i Rimbo.
"Momentum", som är ett populärt ord i sportkretsar, framhäver kraft och rörelse.
När Björn Norberg ska beskriva Emille de Blanche bidrag till arenan refererar han till färger, skor och kläder:
– Ett formspråk!
Momentum ska vara en väggmonterad relifeskulptur, fem meter bred och knappt tre meter hög. För att klara tyngden placeras den på en stålram i en inbuktning i väggen.
– Hela konstruktionen väger 300 kilo, berättar Emille de Blanche.
Hur ligger du till med arbetet?
– Jag färdigställer det sista. Sen ska en firma pulverlackera konstverket i olika färger och nyanser.
– Den är som ett stort pussel. Om den byggs ihop inför transporten eller om det jobbet görs på plats är fortfarande oklart.
Är du själv intresserad av motion och idrott?
– Jag tittar inte på idrott, men motionerar. Inte minst spelar jag badminton. Träning får kroppen att fungera, vilket är viktigt i mitt yrke.
Jannike Fyhr, kulturproducent, berättar om hur processen går till:
– En konstkommitté samt en referensgrupp har valt ut konstnärer som fått lämna in skissförslag. Det har varit tre skissförslag/konstnärer till respektive plats. Konstkommittén fungerar som en jurygrupp med personer som har kunskap om arkitektur, konst, förvaltning och själva byggprojektet.
– Gruppen tittar på konstnärliga kvalitéer samt hållbarhet och gestaltning som tillför platsen ytterligare ett värde. Referensgrupperna består av föreningar med ungdomar som ofta använder sportanläggningarna.