Kommunens chefer får allt bättre betyg

Kommunens chefer får allt bättre betyg och de flesta kommunanställda tycker att deras jobb är meningsfullt. Samtidigt känner sig var tionde medarbetare kränkt eller särbehandlad.

Kommunens HR-chef Lena Thelin.

Kommunens HR-chef Lena Thelin.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs2019-09-10 05:20

Det visar Strängnäs kommuns medarbetarenkät som i år har den högsta svarsfrekvensen, 82 procent, på fyra år. Det stora engagemanget gläder kommunens HR-chef Lena Thelin.

– Det gör att vi kan lita på tillförlitligheten av resultatet, konstaterar hon.

Ett stort glädjeämne tycker hon är medarbetarnas bedömning av ledarskapet, som får ganska gott betyg och gått uppåt sedan 2016. Det gäller såväl hur cheferna visar uppskattning och förtroende, som hur de ger sina medarbetare förutsättningar för att ta ansvar. Det gäller även chefernas chefer.

– Våra chefer sliter hårt och gör ett väldigt bra arbete för att bland annat medarbetarna ska trivas och göra ett bra jobb för dem vi är till för, säger Lena Thelin, själv högsta chef på HR-avdelningen.

En del av svaren om trakasserier och kränkningar på jobbet vittnar dock om att inte allt är bra. 11,5 procent säger sig ha blivit kränkta eller särbehandlade av chef eller medarbetare och 8 procent av kund, brukare eller elev.

– Vi har för många som upplever sig kränkta och diskriminerade av chef/medarbetare. Här är det verkligen nolltolerans som gäller, kommenterar Lena Thelin.

Sexuella trakasserier och våld bland kollegor är ovanligt, medan nära var sjätte anställd upplevt våld eller hot från kund/brukare/elev.

De allra flesta tycker att deras arbete för Strängnäs kommun känns meningsfullt.

Motivationen har dock sjunkit lite – något färre ser fram emot att gå till arbetet – men värdena ligger fortsatt högt. I fjol var snittet bland alla kommuner som genomförde enkäten 79, medan Strängnäs låg på 81 poäng.

Anställdas känsla av att de vet vad som förväntas av dem på jobbet är hög. Något sämre betyg får deras upplevelse av att målen följs upp och utvärderas på ett bra sätt.

Personalens upplevelse av hur aktivt arbetsmiljöarbetet är har sjunkit. Marginellt bland medarbetarna, mer bland cheferna. Förra veckan skrev tidningen om att de interna kommunrevisorerna riktade skarp kritik mot kommunstyrelsen, just för allvarliga brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Nära 80 procent av enkätsvaren är från kvinnor, vilket matchar kommunens könsfördelning: Av runt 2 300 månadsanställda är 1 880 kvinnor.

Nu ska enkäten följas upp, konstaterar Lena Thelin:

– Vi har en tydlig processbeskrivning för hur vi arbetar med resultatet, samt att handlingsplaner följs upp från enhetsnivå hela vägen till kommundirektör och kommunstyrelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om