Kommunens bidrag till att minska risken för elbrist i landet innebär i praktiken att värmen sänks till 20 grader. Beslutet påverkar exempelvis träningshallar, förskolor, skolor och kommunhuset medan lokaler inom vård och omsorg inte berörs. Därmed kommer temperaturen inte sänkas på kommunens äldreboende.
Kommer invånarna att märka av detta?
– Det är svårt att svara på generellt. Hur man upplever värme och kyla är individuellt och beror på flera saker, bland annat nivån av fysisk aktivitet. Så man kan tänka sig att det märks mindre i en gymnastiksal än i ett klassrum. Men 20 grader ligger inom Folkhälsomyndighetens riktvärden och rekommendationer för inomhustemperatur, säger Anna Liljehag, kommunikationschef på Strängnäs kommun.
Den aktuella sänkningen av värmen kan bidra med att minska kommunens värmekostnader med 5-6 procent – lika mycket som 30 villors energiförbrukning under ett år.
SFAB, kommunens fastighetsbolag, har analyserat konsekvenserna av en sänkning på en grad och kommit fram till att den upplevda värmekomforten inte påverkas nämnvärt.
Om det inte påverkar komforten, varför har ni inte gjort detta tidigare?
– För att det tar tid att göra en konsekvensanalys av temperatursänkning. SFAB har gjort den i samarbete med företrädare för kommunens verksamheter och det är många riktlinjer och rekommendationer att förhålla sig till. Förutom Folkhälsomyndighetens även exempelvis miljöbalken, arbetsmiljölagen och Boverkets riktlinjer, säger Anna Liljehag.