Varje vår avgör kommunfullmäktige om kommunstyrelsens 13 ledamöter får ansvarsfrihet för det gångna året eller inte. Som underlag lämnar de oberoende kommunrevisorerna, som löpande granskar verksamheten, en rapport.
I år tycker revisorerna olika och har lämnat två förslag: Ja eller nej till ansvarsfrihet. De är överens om att kommunstyrelsen, som har arbetsgivaransvaret, får underkänt när det gäller de alarmerande sjukskrivningstalen bland de kommunanställda, som de senaste åren legat runt 10 procent. I fjol blev siffran 9,7 procent – samma som 2017 och sämst bland Sveriges kommuner.
Det, skriver revisorerna, ”har medfört betydande skador för kommunen” i form av dels direkta kostnader, dels ”mycket negativ inverkan på verksamheten och möjligheterna att nå de av fullmäktige fastställda målen”.
På måndagen var det upp till kommunfullmäktige att värdera sitt förtroende för KS insats.
Debatten tog fart under punkten före själva ansvarsfrågan: kommunstyrelsens egen årsredovisning för 2018. Talarlistan blev lång, med inlägg om allt från sjuktal och utbildningsmål inom skolan, till miljöfrågor och nedskärningar inom socialkontorets verksamhet.
Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) konstaterade liksom tidigare att de tar revisionens yttrande på stort allvar, men pratade mer om allt som gått bra under året. Monica Lindell Rylén (S), Strängnäs andra kommunalråd, instämde i både lovsång och om utmaningar.
Kritiken var desto hårdare från exempelvis Pia Steensland (KD) och Ragnar Lindén (MP) som avslutade med:
– Jag tänker inte nämna sjuktalen mer än att säga att jag får höra från medarbetare att man inte själv får avgöra om man är sjuk, utan att chefen avgör om man får vara sjukskriven. Jag hoppas det inte är så man tänker hyfsa siffrorna.
Kommunfullmäktiges presidium la fram förslaget att bevilja ansvarfrihet, med hänvisning till att det finns en tro på att kommunstyrelsen kommer att sätta in de extraordinära åtgärder som behövs.
Vänsterpartiet yrkade på att KS inte får ansvarfrihet och menade att toppolitikerna fått sin chans – men inte tagit den.
Yvonne Knuutinen (V) påpekade att det inte handlade om vad politikerna kommer att göra, utan om vad de har – eller inte har – gjort.
– Man måste kunna kräva ansvar från de ansvariga politikerna.
När debatt och votering var genomförd blev dock kommunfullmäktiges beslut att bevilja kommunstyrelsen ansvarsfrihet för 2018, med 40 av 55 röster för ett ja.