Sedan december 2021 har Strängnäs kommuns socialtjänst ungdomsvägledare. De ska fälta under storhelger, lov och andra tillfällen när det finns behov. Ungdomsvägledarna ska också bland annat hålla i utbildningar om våld på skolorna.
Just nu håller ungdomsvägledaren Sara Palani utbildningar om hedersförtryck, vilket Svt Sörmland var först med att berätta om. Sara Palani undervisar såväl kommunens personal inom fritidsgård, socialtjänst och skola som poliser och personal på fristående skolor i kommunen.
Varför behövs utbildningen?
– Ofta talas det om den sexuella aspekten av hedersförtryck, en kvinna som utsätts av en man i familjen, men oftast är problematiken större. Unga pojkar och mammor kan både utsätta någon annan och själva vara utsatta för hedersförtryck.
Sara Palani fortsätter:
– Ny forskning visar också på heder inom kriminella miljöer. Där kan det också handla om den sexuella aspekten, till exempel när en ung tjej har en relation med en kriminell. Men i kriminella miljöer är hedern främst förknippad med lojalitet, hämnd och status. Hedern är drivande i hämndaktioner, även om allt inte behöver ha med heder att göra inom kriminalitet.
Hur kan hedersförtryck yttra sig?
– I kriminella miljöer kan det gälla att om någon slår till så behöver man slå tillbaka. Där är hederskultur kopplad mycket till ekonomisk vinst. Om någon inte slår tillbaka tappar den grupp personen tillhör i anseende och då blir gruppen inte lika ledande. Det kan också handla om att en syster till en kriminell inte får umgås med någon från en annan gruppering. Inom den sexuella aspekten kan det handla om att en ung tjej blir kontrollerad av sin äldre bror i skolmiljö. Det kontrolleras vad hon har på sig, vad hon gör och vilka hon umgås med, säger Sara Palani.
Vad kan ni som arbetar med ungdomar göra om ni har kunskap?
– Då kan vi veta hur vi ska agera i de situationer där vi misstänker hedersförtryck. Då vet vi vilka frågor vi ska ställa och kan ställa djupare frågor, till exempel "varför vill du hämnas".
Svenska kommuner har tidigare utbildat sin personal i hedersförtryck men enligt Sara Palani har fokus då oftast bara varit sexuellt hedersförtryck och inte med fokus på heder inom kriminella miljöer.
– Vi vill vara en av de första kommunerna som utbildar med det fokuset också. Vi konkurrerar mot krafter som adrenalin och pengar när vi jobbar mot ungdomar ute på fältet. När pojkar dras in i kriminella miljöer är drivkrafterna starka. Vi behöver bli bättre på det vi gör.
Sara Palani har själv gått utbildningar om hederskultur och berättar att hon ofta sitter hemma och läser om forskning i ämnet.
– Det kommer ny forskning som vi som jobbar med ungdomar behöver vara uppdaterade på. Jag har också jobbat med en del unga som har utsatts för hedersförtryck.
Hur är kunskaperna om hederskultur ute bland kommunens anställda?
– Just nu, i och med att kriminalitet i samhället står så mycket i fokus, är kunskaperna ganska bra men det finns utrymme för att öka dem.
Utbildningen pågår till våren 2024 och sker i samarbete mellan kommunens stöd- och insats ungdom samt kvinno- och tjejjouren Måna, som är medfinansiär.