Spannmåls- och köttproducenter må ha haft ett motigt 2018. Sol, värme och utebliven nederbörd har slagit hårt mot skördar och tillgång på foder. Desto mer gynnsamt har det varit för landets äppelodlare.
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är ett fantastiskt äppelår, till både mängd och kvalitet, säger Henrik Elmberg när vi ses för att prova årets skörd hemma i hans trädgård i Brunnsåker.
Henrik Elmberg tar äpplen på allvar och han försöker ta hand om dem så gott det går. Totalt har han 75 olika äppelsorter fördelat på 90 träd och när tidningen hälsar på har han dukat upp en mindre buffé för avsmakning. Glögg, must, sylt, marmelad, chips och så klart, Lycklige Henriks äppelkaka står på framdukat.
– Svenska äpplen, det är något speciellt och här i Mälardalen har vi väldigt bra förutsättningar för odling. Jag är förvånad över det fortfarande är så mycket importfrukt i hyllorna. Visst, de är söta, men de saknar ofta den arom som svenska äpplen har och det är vad som ger god smak, säger Henrik Elmberg.
Hur kommer det sig att äpplen trivs så bra i år?
– Vi fick höga temperaturer redan i maj och det höll i sig. Lägg till god pollinering av humlor och bin, samt en varm sommar med mycket sol. Det har gett rekordstora skördar och framför allt äpplen med en god sötma. Det har varit optimala förutsättningar helt enkelt.
Henrik Elmberg har märkt av ett ökat intresse för äpplen och att folk på senare år också vill ta vara på det de har i sina trädgårdar.
– Många vill göra must och det är roligt. Just nu är det högtryck hos musterierna och det kan vara svårt att få någon att ta hand om ens frukt, då förstår man att det är ett bra äppelår. Passa hursomhelst på att ta hand om frukten. Det behövs ofta inget kylskåp. Äpplen tål temperaturer ner mot noll grader och de går fint att förvara ute på balkoner och verandor.
För den som vill ordna dryck på egen hand slår Henrik Elmberg också ett slag för att använda råsaftcentrifugen.
– Det blir supergott. Nackdelen är att saften bör drickas upp tämligen omgående, men det går såklart också bra att frysa in och tina upp vid lämpligt tillfälle.
Hur ska man tänka om man vill plantera några egna äppelträd hemma på tomten?
– Ska du bygga upp en liten odling så är det bra att först ta reda på hur du bäst tar hand om dem. Plantera sorter som du vet att du kan hantera, det kan en handelsträdgård hjälpa dig med. Sprid också ut sorterna över årstiderna så har du äpplen ända fram till jul. Personligen föredrar jag höst- och vinteräpplen framför sommarsorterna.
– Höstäpplen, till exempel Åkerö, Aroma och Gravensteiner och som mognar de här veckorna, är utmärkta till must. Vinteräpplen, som inte är lika söta, passar bra att göra cider på, men då blir det också en helt annan tillverkningsprocess.
Under lördagen kommer pomologen Cecilia Hakfelt finnas på plats i Ugglans park för att hjälpa vilsna äppelvänner att artbestämma deras sorter. Något som Henrik Elmberg själv har bistått med tidigare år. Han uppmanar alla som vill ta reda på vad de har för äpplen att ta med minst fem stycken av varje sort för ett expertutlåtande.
– Det är väldigt trevligt och det kan samtidigt bli lite klurigt. Man springer alltid på äpplen som inte finns i handeln, säger han.