Här kommer hundratals plagg byta ägare: "Tjejkläder dominerar"

På lördag den 3 maj kommer det att hållas klädbytardag i Studiefrämjandets lokaler i Strängnäs.
Arrangören Zandra Grandin tipsar om när det är bäst att komma för att snappa åt sig dyrgriparna – och vad hon önskar att folk hade lämnat in mer av.
– Vi har valt att vägra att ta emot kläder från Shein och Temu, säger hon.

Zandra Grandin hoppas att det kommer lika många på årets klädbytardag som det gjorde på den förra.

Zandra Grandin hoppas att det kommer lika många på årets klädbytardag som det gjorde på den förra.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2025-05-03 05:30

Det är andra gången som Studiefrämjandet är med och arrangerar klädbytardag tillsammans med Naturskyddsföreningen, som i sin tur har arrangerat dagarna flera gånger dessförinnan i egen regi.

Förra tillfället annordnades evenemanget på Multeum vilket lockade drygt 150 deltagare som sammanlagt bytte 500 plagg mellan sig.

undefined
Rose-Marie Lindström, till vänster, berättar att hon hittade en "underbar" spetsklänning under den senaste bytesdagen. "Jag har fått så många frågor om var jag har köpt den. När jag svarat att jag hittade den på en klädbytardag så frågar de mig hur jag kan ha sån tur", säger hon.

Konceptet är utformat på det sättet att man för varje godkänt inlämnat plagg får en "biljett" som man sen kan använda för att byta mot ett annat plagg, utan någon tillkommen kostnad.

Både då som nu satte arrangörerna en gräns på max fem plagg per person.

– Det är tänkt som ett sätt att lära oss att använda det vi har i garderoben istället för att konsumera så mycket, säger Zandra Grandin.

undefined
Det brukar komma in gott om klänningar, berättar Zandra Grandin.
undefined
Zandra Grandin önskar att det kom in fler som ville byta in sina herrkläder.

Några andra regler tillkommer utöver fem plaggs-gränsen. Till exempel tar arrangörerna inte emot underkläder, trasiga eller smutsiga plagg samt barnkläder.

– Det finns redan så många platser där man kan byta barnkläder ändå. Tillåter vi det blir det oftast bara fokus på just barnkläder, fortsätter Grandin.

undefined
Zandra Grandin föreslår att man hänger på låset ifall man vill norpa åt sig de snyggaste plaggen.

Man har också valt att helt förbjuda inlämningen av plagg köpta från ultra fast fashion-sajterna Shein och Temu.

– Vi vet inte vad de kläderna innehåller eftersom man inte har samma regler när man tillverkar dem som de man följer inom EU.

undefined
Man får max lämna in fem plagg. För varje plagg får man en bytesbiljett i utbyte.
undefined
Några av rummen i Studiefrämjandets lokaler har gjorts om till provrum.

Vad vill arrangörerna få in då? Gärna mer killkläder, hälsar Zandra Grandin, då det som lämnas in mest av allt är kläder som riktar sig till tjejer. Vid tidigare tillfällen har det varit gott om jackor, byxor, klänningar och blusar men något sämre när det kommer till inlämningen av skor och accessoarer.

– Det fick vi in lite av förra året men det hade varit kul med mer sånt, för det försvann nästan direkt.

Klädbytandet pågår mellan klockan 10 och 14. Zandra Grandin rekommenderar därför besökare att komma en gång när de öppnar för att ta sig ett varv och reka bland galgarna. Hittar man ingenting då kan man ta en fika på stan och återvända igen lite senare för att se om det trillat in någonting man kanske är mer sugen på.

– Det är klart att kunderna är medvetna. Det är snygga plagg och märkeskläder som försvinner fortast oftast.

undefined
Rose-Marie Lindström säger att hon aldrig vet vad hon är ute efter när hon går på klädbytardag, loppis eller second hand. "Det vet man först när man ser något man gillar och tänker 'den ska jag ha'", säger hon.
Karta: Studiefrämjandet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!