Häng med upp till enorma solcellsanläggningen på Riddermarks tak

Taket på Riddermark bils anläggning i Strängnäs är sen en tid tillbaka täckt med mer än 2 000 solpaneler – en yta som motsvarar drygt 4 000 kvadratmeter.
Tidningen fick en exklusiv rundtur däruppe för att se anläggningen som är nominerad till Solenergipriset 2025.

"Ungefär 75 procent av den ström som tillverkas här går tillbaka till anläggningen", säger Stefan Eklund, projektledare på Energiengagemang.

"Ungefär 75 procent av den ström som tillverkas här går tillbaka till anläggningen", säger Stefan Eklund, projektledare på Energiengagemang.

Foto: Lukas Abrahamsson

Strängnäs2025-03-23 06:37

Nyheten i korthet

  • Riddermark Bils anläggning i Strängnäs har installerat över 2 000 solpaneler på sitt tak, vilket täcker en yta på över 4 000 kvadratmeter.
  • Anläggningen, som är nominerad till Solenergipriset 2025, genererar tillräckligt med energi för att driva bilanläggningen och sälja överskottet till nätägaren.
  • Anläggningen är en del av Riddermark Bils miljöarbete och marknadsföringsstrategi, och förväntas ha betalat sig själv inom åtta till tio år.

– Är ni höjdrädda?

Det är Stefan Eklund, projektledare på Energiengagemang, som ställer frågan. Taket vi ska upp på hör till en cirka femton meter hög byggnad och åtminstone en i gruppen känner sig lite småskakig inför att klättra upp för spiraltrappan.

– Titta i så fall inte bakåt eller åt sidan, kliv sen bara rakt ut på taket. Ju högre upp för trappan vi kommer desto läskigare blir det. När vi väl är uppe så är det inte läskigt.

Uppe på taket väntar de 2 160 solpanelerna som Energiengagemang installerat.Till ytan täcker de ungefär 4 000 kvadratmeter, vilket motsvarar drygt 9,5 fullstora basketplaner. Mer än så behövs inte för att förse bilanläggningen med energi så att det räcker och blir över – åtminstone sommartid. Under årets mörkare månader finns det behov av el från andra källor.

undefined
Stefan Eklund, projektledare på Energiengagemang (till vänster) tillsammans med Anders Norlin, produktionschef på Riddermark bil och Emma Nygren Tibblin, kommunikationsstrateg på Energiengagemang.
undefined
Utsikt över E20.

Effekten som panelerna genererar en solig dag uppnår drygt 1 mW, som när den omformats till ström leder in ungefär 700 kW i byggnaden.

– Ungefär 75 procent av den ström som tillverkas här går tillbaka till anläggningen, medan 25 procent säljs till nätägaren. En solig sommardag drar panelerna igång klockan 03.15 för att gå och lägga sig exakt 23.00, säger Stefan Eklund.

Och vintertid?

– Då är det en jäkla skillnad, så det vill vi inte ens prata om.

undefined
2 160. Så många solpaneler finns monterade på taket.

Hela solpanelsfältet tog nära nog 1 000 arbetstimmar att installera, i realtid tog det ungefär två månader.

Panelerna seriekopplas för att uppnå en spänning på 800 volt. Kablarna som länkar ihop panelerna och skickar vidare effekten dit den ska sträcker sig totalt 17 kilometer.

Stefan Eklund påstår att det överlag inte är särskilt mycket underhåll som krävs efter installation. Enligt regler satta av Boverket ska de här panelerna kunna stå pall för en snölast på 250 kilo per kvadratmeter och en vindstyrka på 24 meter per sekund. Blir vindarna kraftigare än så får man helt enkelt klättra upp och hålla fast panelerna, säger han.

undefined
15 meter upp ska vi!
undefined
Hit leder kablarna som går från solcellsanläggningen på taket.

– Vi kan göra så att panelerna klarar 50 meter per sekund, men såna vindar kanske inträffar en gång på hundra år. Det handlar om att balansera kostnaden för bygget mot vad som är rimligt.

Vad gör man då om det mot förmodan skulle blåsa så hårt?

– Man håller sig undan. Vi har gjort 1 700–1 800 anläggningar i bolaget och jag tror vi har ett par stycken som har blåst bort. Då har vi ändå inte gjort fel, utan då är det vinden som har varit för hög i förhållande till anläggningen.

Frågan vad hela anläggningen kostade vill de helst inte gå in på utan låter det förbli en hemlighet.

Om man ställer frågan så här då: När tror ni att anläggningen har betalat för sig själv och blir en ren vinstaffär?

– Det är nog ungefär samma som om man räknar på paneler för huset hemma, alltså mellan åtta–tio år, säger Anders Norlin, produktionschef på Riddermark bil.

– Jag kan tänka mig att det nästan går snabbare här eftersom ni använder så mycket energi själva. Det finns inget självändamål i att bygga en solcellsanläggning för att sälja tillbaka elen till nätägaren, det är snarare en bra bieffekt, fortsätter Stefan Eklund.

undefined
Solcellsparken är aktiv från 03.15 till 23.00 under sommarhalvåret.

Det är inte den största anläggningen i Sörmland, men det är en av de största som Energiengagemang installerat på en enskild byggnad, berättar Emma Nygren Tibblin, kommunikationsstrateg på företaget.

Anders Norlin berättar att anläggningen både blir en del i Riddermark bils miljöarbete och ett sätt för företaget att marknadsföra sig.

Anläggningen är dessutom nominerad till Solenergipriset 2025, som delas ut av föreningen Svensk solenergi, i kategorin "Årets anläggning byggnad". Vinnarna tillkännages den 10 april.

– Det är då vi vinner alltså, säger Anders Norlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!