Han har tappat tron på Strängnäs grundskolor

Beslutet om att landsbygdsskolorna får vara kvar blev droppen för Peter Jedar. När skolklockan ringer ut för sommarlov lämnar han Paulinska skolan för en tjänst i Södertälje.

20150529 CL Jedar 1.jpg

20150529 CL Jedar 1.jpg

Foto:

Strängnäs2015-06-02 06:03

Känslorna är blandade, säger Peter Jedar. Det känns vemodigt att lämna elever, lärare och den skola som har varit hans arbetsplats i två år. Men han tycker också att det känns bra att få lämna Strängnäs kommun med flaggan i topp. Under hans tid som pedagogisk ledare har skolans elevantal ökat, samtidigt som den senaste medarbetarenkäten visar att 100 procent av de svarande trivs på jobbet.

– Jag har jobbat för Strängnäs kommun i 16 år, det är dags nu. Jag vill inte bli en tjurig gubbe vid mitt skrivbord. Och när jag inte riktigt tror på framtiden heller..., säger han som svar på frågan varför han har sagt upp sig.

Peter Jedars kritik handlar om de bristande resurserna. Han anser att ett grundläggande problem i Strängnäs kommun är att det finns för många grundskolor. Paulinska skolan har klarat den senaste vågen av effektiviseringar utan att behöva säga upp personal. Men enligt Peter Jedar balanserar skolan precis på gränsen till vad som är möjligt utan att eleverna blir lidande.

– När det blev klart att landsbygdsskolorna får vara kvar och att vi andra ska fortsätta att betala för det... det var droppen för mig. Jag vill att landsbygdsskolorna ska finnas kvar, det är inte det, men det måste till mer resurser, säger han.

Det är den övriga skolverksamheten som har fått täcka upp för landsbygdsskolornas underskott. Samtidigt ser Peter Jedar att Paulinska skolan och andra kommunala grundskolor i centrala Strängnäs tar emot en förhållandevis hög andel elever med svag socioekonomisk bakgrund. För exempelvis nyanlända elever och barn från familjer med låg utbildningsnivå får skolan en extra peng utifrån en fördelningsmodell, Salsa.

– Det är en kraftfull segregation. Salsavärdet måste fördubblas. Då skulle vi andra skolor få en större buffert, och då skulle vi kunna hålla landsbygdsskolorna under armarna. Men det är inte schysst som det är nu, säger Peter Jedar.

Peter Jedar säger att han drivs av utveckling, av framåtanda och av att ha roligt. Men han upplever inte att Strängnäs kommun ger honom rätt förutsättningar.

– Jag vill inte vara med och driva igenom sådant som jag inte tror på för min personal och mina elever, säger han.

Den 18 juni är hans sista arbetsdag i Strängnäs. Efter semestern, den 3 augusti, börjar han sitt nya jobb som rektor för Wasaskolan i Södertälje. Södertälje kommun har ett tvålärarsystem på alla sina skolor, det vill säga att det alltid är två lärare i en klass.

– Södertälje har satsat mer resurser på skolan, konstaterar Peter Jedar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om