Gunnar Holmberg: "Jag söker harmoni i linjen mellan skaft och blad"

För 22 år sedan gjorde Gunnar Holmberg sin första kniv. Den gav han till sonen som tröttnat på kronans variant. Sedan dess har han tillverkat 250 knivar i hemmaverkstaden på Tosterö. Nyligen vann Gunnar Holmberg guld i klassen utvecklad brukskniv när SM avgjordes i Söderhamn.

Strängnäs2016-11-29 17:33

– Jag trodde knappt det var sant när de presenterade mig som segrare. Det var 36 tävlingsbidrag i min klass och personligen tyckte jag att det var många fina knivar inlämnade.

Gunnar Holmberg har tävlat med sina knivar flera gånger förut och ena väggen i den lilla verkstaden är täckt med diplom och utmärkelser. På SM, som arrangerades av Svensk knivförening och Söderhamns knivgille, vann han klassen utvecklad brukskniv.

– Det har blivit både brons och silver tidigare, men aldrig något guld. Det här känns jätteskoj.

Tävlingskniven som Gunnar Holmberg vann SM med är en sann stilstudie i gediget hantverk. Bladet består av två stålsorter av olika hårdhet, som smidits samman och etsats så att det skimrar i ett vackert mönster. Skaftet består av ironwood, som är ett hårt och kompakt träslag och en bit mammutbete. Slidan är tillverkad i rårandsläder, som har garvats vid ytan men som har en rand råskinn kvar i mitten. Tävlingsjuryn har att titta på en rad saker och bedömer bland annat det estetiska helhetsintrycket, slidans formgivning och knivbladets yta och behandling.

– För mig är det viktigt att hitta harmoni i linjen mellan skaft och blad. Även om jag är förtjust i att arbeta med björk så är det fantastiskt att få arbeta med något så gammalt som mammutbete.

När Gunnar Holmberg ska göra en ny kniv så börjar han alltid med att köpa ett bra blad och leta efter ett passande skaftämne.

– Knivarna som jag gör ska gå att använda. Jag är inte speciellt road av att tillverka på beställning. Det känns som att det begränsar mig.

I den prydliga och väldisponerade verkstaden finns en bandsåg och en pelarborr. Det är de enda maskiner som Gunnar Holmberg har till förfogande. Handfilar i olika varianter lider han däremot inte brist på och med hjälp av dem tar han fram knivarnas former.

– Visst är det kul att vinna guldmedalj, men för mig är det en ännu större bekräftelse att bli bedömd och erkänd av yrkesskickliga knivsmeder som sitter i juryn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om