Thomasgymnasiet måste locka fler elever för att verksamheten ska hålla ekonomiskt. Programutbudet anses vara nyckeln för att attrahera niorna som står inför sitt gymnasieval, enligt den utredning som tas upp på tisdagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden.
Två gymnasieprogram som fasades ut så sent som vårterminen 2015 kan startas upp på nytt hösten 2016. Det gäller vård- och omsorgsprogrammet och restaurang- och livsmedelsprogrammet; det sistnämnda med inriktning mot dels bageri och konditori, dels kök och servering.
– Det vi inte har lyckats med tidigare är att knyta utbildningarna till näringslivet. Ska vi erbjuda de här programmen så gör vi det väldigt nära branschen, så att det blir en matchning mot vad de har behov av. Det viktigaste är att vi utbildar ungdomar så att de är anställningsbara, säger Anna Zachrisson som är rektor på Thomasgymnasiet.
Hon nämner kontakter med föreningen Sörmlands matkluster och kommunala verksamheter såsom hemtjänsten som exempel på kontakter som har tagits med näringslivet, inför en eventuell omstart av de två programmen.
Thomasgymnasiet föreslås också få en tydligare digital prägel, även det för att studenterna ska vara relevanta för arbetsmarknaden.
– Teknikutvecklingen är otroligt viktig och det slår i alla branscher. Bankvärlden var bland de första branscherna som digitaliserades i och med internetbanken. Det ser vi nu på område efter område, säger Anna Zachrisson.
Bland annat föreslås en ny lokal idrottsutbildning inom Thomasgymnasiets idrottsakademi, nämligen e-sport. Det är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler.
En profilering mot e-handel och mobil handel är förslag som rör ekonomiprogrammet, och eleverna på teknikprogrammet kan komma att erbjudas kurser i programmering redan denna termin.