Flyktingars hälsa undersöks med mobil lösning

En bil kommer lastad – med tre sjuksköterskor och den utrustning de behöver för att kunna genomföra hälsounderökningar på asylboenden runt om i Sörmland.

JH-flyktingsyrror-150421-1.jpg

JH-flyktingsyrror-150421-1.jpg

Foto:

Strängnäs2015-05-09 06:07

En somalisk kvinna sitter framför sjuksköterskan Vida-Anne Torelöv i ett samtalsrum på Mälarblick, det gamla hotellet som sedan september förra året fungerar som tillfälligt asylboende. Landstingets mobila flyktingenhet är denna dag på plats i Strängnäs för att genomföra de hälsoundersökningar som alla asylsökande i Sverige har rätt till. Undersökningen är frivillig, och består av ett samtal och av provtagning.

Kvinnan har sin sex månader gamla son i knät. Med hjälp av en tolk via mobiltelefon och en högtalare berättar hon om sin sociala bakgrund, om de tre äldre barnen som är kvar i Somalia och om hennes man som befinner sig i Italien. Hon berättar om den dramatiska flykten till Sverige, hur hon först kom till Oxelösund och sedan till Strängnäs. Därefter handlar samtalet om hennes hälsotillstånd. Utifrån ett standardiserat formulär får hon svara på frågor om allt från barnsjukdomar och könsstympning till droganvändning och matvanor.

– Vi ställer så många frågor som möjligt för att kunna se en helhet, säger Vida-Anne Torelöv och berättar att det handlar om både fysiska sjukdomar och psykisk ohälsa.

– Flertalet mår väldigt dåligt med tanke på vad de har varit med om och situationen de befinner sig i nu. De vet inte hur deras liv kommer att se ut, det skapar oro och stress, säger hon.

Provtagningen görs genom blodprov, för att undersöka om det finns sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen. Sköterskornas uppfattning är att det är relativt vanligt att de asylsökande bär på latent tuberkulos eller hepatit B-smitta, något som också landstingets smittskyddsenhet kan bekräfta. Enstaka fall av hiv har upptäckts, berättar sköterskorna.

Den mobila flyktingenheten försöker också arbeta förebyggande och hälsofrämjande, genom att informera om egenvård och hur det går att undvika sjukdomar.

De tre sköterskorna utgår från Skiftinge vårdcentral i Eskilstuna. Tre dagar i veckan är de ute på asylboenden runt om i Sörmland. När boendena har gåtts igenom en gång börjar arbetet om, eftersom nya asylsökande hela tiden flyttar in.

– Det roligaste med det här jobbet är när jag ser att de mår bättre av vårt samtal. Då känner jag att jag har gjort ett bra jobb, säger Annika Lundström, även hon sjuksköterska.

De asylsökande erbjuds behandling för sjukdomar och besvär som uppdagas i hälsoundersökningarna; asylsökande i Sörmland har nämligen rätt till samma vård som personer som är folkbokförda i länet. Det gäller även psykisk vård, sjuksköterskorna berättar att de har hänvisat flera av de asylsökande till kurator.

Ett problem, enligt Annika Lundström, är att sjukvården inte har tillräckliga resurser för att ge snabb hjälp till de asylsökande efter hälsosamtalet.

– De får vård men på grund av belastningen kan det ta lång tid, precis som för alla andra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om