Kommunanställd sparkad – kom aldrig till jobbet

En kvinna som var anställd inom kommunens hemtjänst avskedades i början av oktober på grund av misskötsel. Anledningen var att kvinnan inte hade kommit till jobbet på flera månader. Varför är det ingen som vet.

En kvinna som arbetat som undersköterska inom hemtjänsten har blivit uppsagd då hon inte kommit in till jobbet på flera månader. Genrebild.

En kvinna som arbetat som undersköterska inom hemtjänsten har blivit uppsagd då hon inte kommit in till jobbet på flera månader. Genrebild.

Foto: Maria Lindblom

Strängnäs2023-11-20 07:15

Kvinnan jobbade som undersköterska inom hemtjänsten i äldreomsorgen.

Anna Kropp, HR-chef på Strängnäs kommun, säger att kvinnan har haft olovlig frånvaro i väldigt hög omfattning.

– Personen har också varit väldigt svår för oss som arbetsgivare att få kontakt med, säger hon.

Anna Kropp säger att hon inte kan återge de exakta detaljerna för hur länge kvinnan ifråga varit frånvarande, men att undersköterskan inte varit på sin arbetsplats sedan åtminstone i våras.

– Det har varit en löpande frånvaro sedan dess som sträcker sig över i princip hela perioden.

Vad har ni gjort för försök att få kontakt med personen?

– Det har gjorts flera försök att få kontakt. Man gör alltid försök på många olika sätt, bland annat har man ringt samt skickat sms och brev.

Enligt Anna Kropp är det inte helt ovanligt med anställda som har långa sjok av ogiltig frånvaro. Oftast brukar det dock gå att få någon form av kontakt med personen som är frånvarande.

Socialchef Marjo Savelius känner inte till specifikt den situation med kvinnan som avskedades i oktober, men säger att det generellt sett ofta finns giltiga skäl till långvariga perioder av frånvaro.

– Det ska ju alltid finnas skäl för frånvaro, vare sig det är sjukdom, tjänstledighet eller något annat. Då har man ju en överenskommelse om det. Det är däremot ovanligt att det helt saknas skäl. Då har vi alltid en dialog med personen ifråga.

undefined
Marjo Savelius, socialchef på Strängnäs kommun, säger att kommunen kan kontakta anhöriga om det finns oro för att en anställd råkat illa ut och därför inte kan ta sig till arbetet.

Hon berättar att de från kommunens håll håller sig till de metoder för att söka kontakt som Anna Kropp nämnt. Att man skulle besöka en anställds bostad för att få kontakt sker inte.

– Men det finns andra åtgärder man kan vidta. Vi har alltid närståendes uppgifter och finns det oro för att något tragiskt har inträffat så tar vi alltid kontakt med närmsta anhörig.

Då frånvaron i det här fallet räknas som så pass allvarlig har det inte förekommit några varningar innan uppsägningen, berättar Anna Kropp.

– Att frånvaron pågått månad efter månad gör att det föreligger grund för avsked, då behöver man inte heller ha utdelat en varning.

Har ni haft någon dialog med den anställda efter uppsägningen?

– Vad jag vet så har hon inte hört av sig.

Vet man någonting om vad som kan ha hänt eller orsakat frånvaron?

– Nej, problemet är ju att vi inte fått någon kontakt med personen, säger Anna Kropp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!