Facket: Risk att fler lärare flyr Strängnäs

Lärarnas riksförbunds lokala ordförande vill se en större lönesatsning än den som högsta politikern anser att kommunen har råd med.

Strängnäs2016-03-23 18:02

Lärarna har för tillfället ett så kallat sifferlöst avtal, det vill säga att avtalen mellan fackförbund och arbetsgivare inte innehåller någon nivå för löneökningen inom yrkesgruppen.

I år har Strängnäs kommun valt att ge en större pott för löneökningar till de som jobbar inom kommunens skolverksamheter, jämfört med övriga anställda. Budgeten för 2016 ger ett påslag på två procent för ökade lönekostnader inom barn- och utbildningsnämnden; 1,5 procent till övriga nämnder.

– Det är en prioritering för att visa att vi ser frågan om lärarnas löner som viktig i det pressade ekonomiska läget som vi befinner oss i, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Men Johan Dunér, ordförande för Lärarnas riksförbund, är inte imponerad. Nyligen träffade han sina ordförandekolleger från andra sörmländska lokalavdelningar som, enligt Johan Dunér, berättade om högre utfall:

– Det gick ett sus genom församlingen när jag sa att "hos oss har kommunen lagt två procent".

Tidningen har tidigare skrivit om att flera lärare har sagt upp sig från Strängnäs kommun, börjat arbeta för en närliggande kommun – och fått upp sin lön med flera tusenlappar. Johan Dunér befarar att det han beskriver som en lärarflykt kommer att fortsätta, om lärarnas löneutveckling är gynnsammare i andra kommuner.

Jacob Högfeldt (M) säger att det är viktigt att både behålla befintliga och attrahera nya duktiga lärare – men konstaterar att årets ekonomi inte räckte till en större lönepott.

– Vi gjorde allt vi kunde för att värna elevpengen, i år har skolan fått en möjlighet att åtminstone återhämta sig något ekonomiskt. Men lönefrågan är något vi måste ha med oss in i kommande lönerevisioner och i budgetarbetet som nu pågår inför 2017, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Johan Dunér ser en risk i att det så kallade lärarlönelyftet, en statlig lönesatsning för att göra yrket mer attraktivt, kan utebli för Strängnäs kommuns lärare. Det finns totalt 3 miljarder kronor som kommuner och andra huvudmän kan ansöka om i statsbidrag, pengar som ska höja lönen för särskilt skickliga lärare med upp till 3 500 kronor per månad.

För att en arbetsgivare ska få ta del av statsbidraget krävs att den redan har gjort en särskild lönesatsning på lärare, förskollärare eller fritidspedagoger – något "utöver den ordinarie lönerevisionen", står det i dokumenten.

– Förra året landade revisionen på 2,47 procent och då hamnade Strängnäs i bottenskiktet i hela landet. Att då hävda att man gör en satsning i år, med två procent, är magstarkt, säger Johan Dunér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om